Interviu cu Mihaela Iacuba, judecator si director al Scoli Nationale de Grefieri

 

Alina Matei: Mulțumesc, doamna judecător, director al Școli Naționale de Grefieri, pentru că ați acceptat să acordați un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Instanțele și parchetele nu pot funcționa fără grefieri. Recrutarea grefierilor se face azi atât prin Școala Națională de Grefieri, dar și, subsidiar, de către curțile de apel/parchetele de pe lângă acestea sau ICCJ/PICCJ. Aceste modalități diferite acoperă nevoile din sistem?

microfon interviuMihaela Iacuba: În primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru invitația de a răspunde întrebărilor dumneavoastră.

Într-adevăr, recrutarea se realizează în cele două modalități indicate. Trebuie precizat, însă, că, potrivit Legii nr. 567/2004, admiterea la Școala Națională de Grefieri este principala modalitate de accedere în profesie, recrutarea de către curțile de apel/parchetele de pe lângă acestea, ICCJ/PICCJ/DNA este una excepțională, ce poate interveni doar în acele cazuri în care, din pricina numărului mare de posturi vacante, activitatea instanțelor sau parchetelor nu se poate derula în condiții normale.

Referitor la nevoile din sistem, aș aminti cele reținute în Raportul de analiză al Băncii Mondiale în cadrul Proiectului privind „Analiza independentă privind eficienţa Sistemului judiciar din România”, și anume că judecătorii şi procurorii ar putea fi mai productivi dacă raportul personal auxiliar-judecător sau personal auxiliar-procuror ar fi mărit şi dacă personalului judiciar auxiliar calificat i s-ar permite să realizeze mai multă muncă „judiciară”. Totodată, s-a reținut că numărul personalului auxiliar din sistemul judiciar este mult mai scăzut decât mediile pe plan european: în 2010, sistemul de justiţie includea 39,6 (40,2 în 2008) angajați auxiliari raportat la 100.000 locuitori, în timp ce media în Europa era 62,3 (55,6 în 2008).

În consecință, nevoile reale din sistem sunt extrem de mari, dar SNG a depus toate eforturile în vederea școlarizării unui număr cât mai mare de cursanți. Spre exemplu, în cursul anului 2014, Școala a livrat două promoții, respectiv: 120 de grefieri în aprilie – 90 pentru instanțe și 30 pentru parchete – și 140 în decembrie – 90 pentru instanțe și 50 pentru parchete.

Citeste interviul integral pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie