Angajatii din sectorul serviciilor financiare, cei mai rentabili angajati in 2014 – Studiu PwC

 

Angajaţii din sectorul serviciilor financiare au fost mai cei rentabili din România, anul trecut, potrivit ediţiei 2014 a studiului PwC Saratoga Romania. Angajaţii din sectorul farmaceutic, din bunurile de larg consum şi din domeniul produselor industriale au urmat, în această succesiune, în clasamentul celor mai rentabili angajaţi din 2014.

PwC, PricewaterhouseCoopersRentabilitatea angajaţilor în România (exprimată prin numărul de unităţi monetare generate de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetară investită în remuneraţia sa) este de 1.30, potrivit studiului PwC Saratoga 2014.

Rentabilitatea angajaţilor în România – în creştere cu 4% faţă de anul 2013 şi cu 16% mai mare decât media europeană.

Studiul PwC Saratoga Romania 2014 conţine date exhaustive referitoare la indicatori de eficienţă ai capitalului uman, pe baza datelor colectate de la 80 de companii participante din cinci ramuri economice (industria farmaceutică, industria bunurilor de larg consum, produse industriale, retail şi servicii financiare).

Rentabilitatea angajaţilor din sectorul financiar a urcat la 1.97 în 2014, de la 0.92 în 2013.
Acesta este singurul sector de activitate (dintre cele incluse în studiu de autori) care a avut angajaţi mai rentabili decât în 2013.
Profitabilitatea angajaţilor din industria farmaceutică, din FMCG şi din zona produselor industriale a scăzut faţă de nivelurile raportate în 2013.

Concret, rentabilitatea angajaţilor din sectorul farmaceutic a scăzut la 1.60 în 2014, de la 2.01 în anul 2013; profitabilitatea salariaţilor din industria bunurilor de larg consum a coborât la 1.23 în 2014, de la nivelul de 1.50 în 2013, în vreme ce profitabilitatea angajaţilor din domeniul produselor industriale a ajuns la 1.11, de la 1.34 în 2013.

Rentabilitatea angajaţilor din retail a rămas la nivelul din 2013 (1.03).

Privită în context european, rentabilitatea capitalului uman din România este mai mare decât media europeană (de 1.12) şi decât media ţărilor din Europa Centrală şi de Est (de 1.28).

„În condiţiile în care veniturile companiilor din România nu au crescut semnificativ anul trecut, iar costurile salariale au rămas relativ constante, creşterea uşoară faţă de anul precedent a fost dată de eficientizarea costurilor indirecte ale companiilor, deşi s-au remarcat şi o serie de investiţii de anvergură în sisteme informatice moderne de tip ERP, CRM etc. care au dus la o îmbunătăţire a productivităţii”, spune Horaţiu Cocheci, senior manager, liderul echipei de servicii de consultanţă în resurse umane, PwC România. economica.net

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie