Conflict familial – Speta mediere

 

În cofetăria pe care o alesese clienta mea, drept loc de întâlnire, ne însoţea soarele, care strălucea pe tot peretele de geam, imprimând o stare de bine şi optimism. Era o atmosferă prietenoasă ca fundal al unei poveşti de viaţă pe care urma s-o aflu, pentru a încerca să o soluţionez.

13194908-isolated-blackboard-with-conflictClienta mea, asistentă medicală, venise de curând în ţară, în concediu, cu familia ei (soţul şi copilul) şi se instalase la adresa ei din buletin, o casă tip duplex, pe care a construit-o împreună cu sora ei, jurist. Aceasta şi-a asumat responsabilitatea pentru întocmirea actelor, pe perioada în care încă se executa proiectul casei, timp în care sora ei trimitea bani pentru finalizarea construcţiei. Lucrurile păreau să fie în regulă, dar într-o noapte, după sosirea lor în ţară, în concediu, a avut loc o inundaţie de proporţii în locuinţa clientei mele şi ea a apelat, pentru reparaţie, la un constructor care le era şi vecin. Din cauza infiltraţiilor de apă pe timp friguros, au fost greu de uscat parchetul, covoarele şi piesele de mobilier, dar trebuia să fie găsită cauza care a condus la acea inundaţie. Cauza a fost semnalată de inginer ca fiind nerespectarea normelor de calitate în construcţii, folosirea unor materiale de construcţii improprii, inadecvate şi precare, ceea ce pune în pericol întreaga construcţie, nu numai partea care-i revine surorii rezidente în străinătate.

În urma acestei descoperiri a neregulilor de ordin tehnic, clienta mea a cerut actele casei de la sora ei, pentru a chema un expert care să evalueze pagubele, însă aceasta a susţinut că nu le mai are şi că pur şi simplu s-au pierdut într-un mod inexplicabil. Atunci surorile au avut o ceartă, în care şi-au reproşat una alteia tot felul de greşeli, discuţia degenerând în acuze grave şi ameninţări.

În această situaţie am fost solicitată ca mediator. Doamna din faţa mea era disperată în privinţa siguranţei construcţiei casei, a efortului financiar pe care urma să-l facă pentru lucrările de consolidare, trebuia să se ocupe de obţinerea unor duplicate ale actelor casei şi ale proiectului acesteia şi toate acestea se petreceau în timpul sărbătorilor, imediat după care toată familia lor trebuia să se întoarcă în Anglia, la serviciu. Părea un coşmar!

– Care a fost motivul pentru care aţi dorit să locuiţi în aceeaşi casă cu sora dumneavoastră, Anca? Am întrebat, ştiind că toate lucrurile care ni se întâmplă, au un motiv.

– Am vrut să fiu aproape de Anca, chiar dacă asta se întâmplă doar o dată pe an, când venim în concediu. Ea este sora mea mai mică şi întotdeauna am încercat să am grijă de ea şi de familia ei. Fiecare se gândeşte la anii de pensie, este frumos să fii aproape de familia ta atât la bine, cât şi la rău.

– Să înţeleg că v-aţi imaginat un fel de parteneriat cu sora dumneavoastră, cu care aţi împărţit nişte responsabilităţi palpabile: actele juridice şi lucrările pentru cele două locuinţe separate, formând duplex-ul, îi reveneau ei şi susţinerea financiară, în mare parte vă privea pe dumneavoastră. Corect?!

– Da. Şi corectitudinea relaţiei între noi era de la sine înţeleasă.

Citeste mai departe pe ziaruldeiasi.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie