Cum se obtine in 2015 pensia pentru limita de varsta?

 

Pensia pentru limita de varsta poate fi obtinuta la momentul atingerii varstei standard de pensionare, daca este realizata (cel putin) perioada minima de stagiu de cotizare prevazuta de Legea pensiilor.

pensionariPersoanele care indeplinesc cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare/in specialitate obtin pensia pentru limita de varsta, conform prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

In prezent, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, in cazul barbatilor, si de 63 de ani, in cazul femeilor. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet este de 35 de ani, indiferent de sex.

Exceptie de la aceste prevederi fac cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale. Potrivit Legii nr. 263/2010, pentru acestia, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Totodata, stagiul minim de cotizare este de 20 de ani, iar cel complet este de 30 de ani.

Atentie! Varsta standard de pensionare, stagiul minim si cel maxim de cotizare sunt calculate in functie de data nasterii. Acestea cresc, pana la limitele stabilite, in functie de esalonarea prevazuta in actul normativ.

Citeste articolul integral pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie