BVB si-a modificat actul constitutiv. Urmeaza avizul ASF

 

Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a trecut în actul constitutiv pragul limită de deţinere de 20%, prevăzut de ordonanţa de urgenţă dată de Guvern în luna decembrie, chiar vineri, data de la care actul legislativ a intrat în vigoare.

bvbDe asemenea, conducerea BVB a modificat, în statut, şi reducerea cvorumurilor pentru Adunările Generale ale Acţionarilor.

Astfel, condiţiile de cvorum şi de majoritate de vot necesare desfăşurării adunărilor generale extraordinare ale acţionarilor operatorului de piaţă şi adoptării hotărârilor sunt cele prevăzute în Legea nr. 31/1990, a societăţilor comerciale, adică cvorum de 25%, la prima convocare, şi 20%, la a doua convocare.

Modificările actului constitutiv trebuie avizate şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Parcursul ordonanţei Guvernului privind modificarea legii pieţei de capital nu a fost unul lin, mai multe prevederi fiind criticate de asociaţii din piaţă. Mai mult, Ministerul Finanţelor a schimbat, de mai multe ori, atât propunerile de modificări legislative, cât şi forma actului legislativ, din ordonanţă, în proiect de lege, şi apoi, înapoi, în ordonanţă.

Asociaţia Brokerilor a criticat relaxarea condiţiilor de cvorum pentru adunările generale la operatorii de piaţă, dar şi creşterea pragului limită de deţinere la burse.

Asociaţia Brokerilor a transmis că ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legii pieţei de capital este neconstituţională şi încalcă drepturile fundamentale ale investitorilor şi guvernanţa corporativă a emitenţilor.

BVB a transmis, printr-un comunicat că, pe lângă prevederile pe care le-a preluat în statut, OUG 90/2014 mai cuprinde:

„1. Simplificarea procedurii de vot prin împuternicire

Termenul de împuternicire generală a fost introdus pe lângă cel de împuternicire specială, pentru conformarea cu prevederile Directivei 2007/36/EC, şi pentru eficientizarea şi înlesnirea votului prin mecanismul de vot prin împuternicire.

Citeste mai departe pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie