O baza de date cu informatii neconfidentiale din rapoartele de evaluare ar putea fi implementata de ANEVAR

 

Pentru o supraveghere cât mai bună şi pentru obţinerea independenţei evaluatorilor, Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) doreşte să implementeze o bază de date care să conţină o sinteză cu informaţiile care nu sunt confidenţiale din fiecare raport de evaluare întocmit pentru garantarea împrumutului în ţara noastră.

Adrian Vascu, preşedintele ANEVAROdată ce vor fi centralizate toate informaţiile din rapoartele evaluatorilor, va putea fi creat cel mai curat indice imobiliar, este de părere Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR.

Domnia sa ne-a spus, în cadrul unui interviu, că au existat situaţii în care ofiţerii de credit au solicitat evaluatorilor să atribuie valori nereale bunurilor evaluate: „Ca şi în cazul băncilor din Statele Unite ale Americii, unii ofiţeri de credit aveau bonusuri reprezentând un anume procent din cât vindeau, iar interesul lor să vândă era maxim, punând, astfel, presiune pe evaluatori să atribuie o valoare mai mare, pentru ca ei să poată să dea credite”.

Adrian Vascu ne-a explicat cum va funcţiona noua bază de date: „Odată centralizate informaţiile, eu, evaluator, după ce am finalizat raportul de evaluare, înainte să-l trimit băncii, accesez baza de date, introduc numărul legitimaţiei şi parola personală, selectez banca pentru care lucrez, tipul proprietăţii pe care am evaluat-o, câte camere are, codul poştal, suprafaţă, etaj, grad de finisaje, teren (câteva date legate de proprietate, fără să cerem numele beneficiarului) şi, în final, valoarea de piaţă propusă”.

Domnul Vascu ne-a precizat că declararea independenţei evaluatorilor şi militarea ca în contractele dintre evaluatori şi bănci şi în cele dintre evaluatori şi clienţii lor, în general, să existe o clauză care să prevadă independenţa, respectiv să nu fie făcută nicio presiune asupra rezultatului evaluării, sunt principalele obiective ale ANEVAR pentru anul în curs.

Reporter: Care sunt principalele planuri ale ANEVAR în 2015?

Adrian Vascu: Declararea independenţei evaluatorilor şi militarea ca în contractele dintre evaluatori şi bănci şi în cele dintre evaluatori şi clienţii lor, în general, să existe o clauză care să prevadă independenţa, respectiv să nu fie făcută nicio presiune asupra rezultatului evaluării.

Reporter: Care sunt pârghiile prin care veţi face acest lucru?

Adrian Vascu: Una dintre pârghii, care ar putea avea valenţe multiple, ar fi monitorizarea evaluatorilor de către ANEVAR, conform OG 24/2011. În sprijinul monitorizării, dorim să înfiinţăm şi să gestionăm o bază de date care să conţină o sinteză a fiecărui raport de evaluare întocmit pentru garantarea împrumutului în ţara noastră.

Citeste interviul integral pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie