De la 1 inuarie 2015 persoanele fizice autorizate pot opta pentru contabilitate in partida simpla sau dubla

 

Persoanele fizice autorizate, precum si alte categorii de contribuabili pot opta de la inceputul acestui an pentru conducerea contabilitatii in partida dubla, dupa ce Legea contabilitatii a fost modificata in acest sens. Regulile care vor trebui respectate de catre cei care vor alege aceasta forma de organizare a contabilitatii sunt cuprinse intr-un proiect de act normativ, lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Finantelor. De asemenea, documentul ar putea simplifica actualele prevederi privind conducerea contabilitatii in partida simpla.

Bilant contabilLegea contabilitatii nr. 82/1991 a fost modificata prin OUG nr. 79/2014, iar noile dispozitii se aplica de la 1 ianuarie 2015.

Conform acestor reglementari, de la inceputul anului persoanele fizice ce desfasoara activitati in scopul realizarii de venituri (PFA, titulari ai intreprinderilor individuale etc) au obligatia sa conduca evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla sau pot opta pentru contabilitatea in partida dubla.

Tinand cont de noile prevederi care se aplica din 1 ianuarie 2015, precum si de modificarile contabile care s-au produs dupa emiterea Ordinului MFP nr. 1040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabili in conformitate cu Codul fiscal, este necesara elaborarea unor noi norme privind contabilitatea in partida simpla, sustine MFP.

In acest sens, Ministerul Finantelor a lansat recent in dezbatere publica, pe pagina sa de internet, un proiect de ordin pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla.

Documentul urmeaza sa puna in practica noutatile recent introduse in Legea contabilitatii si, de asemenea, ar putea modifica actualele reguli referitoare la contabilitatea in partida simpla. Daca va fi aprobat de Guvern, atunci proiectul de act normativ ar urma sa se aplice incepand cu 1 ianuarie 2015.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie