Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica: Fracturarea hidraulica ar putea avea un impact asupra centralei de la Cernavoda

 

Fracturarea hidraulică ar putea avea un impact asupra centralei de la Cernavodă, ne-a declarat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica SA, citând concluziile unui studiu comandat de companie în acest sens. Specialiştii care l-au realizat recomandă ca 100 km în jurul centralei de la Cernavodă să nu fie exploatate gaze de şist.

daniela lulacheConform doamnei Lulache, experţii consideră că este necesară continuarea analizei prin studii amănunţite asupra impactului.

Acest studiu realizat în 2014 nu a solicitat efort financiar din partea CNE Cernavodă, fiind plătită din fondurile guvernamentale alocate Programului Naţional de Cercetare – Dezvoltare.

Nuclearelectrica a luat această iniţiativă după ce Chevron a demarat lucrările de explorare a gazelor de şist la Pungeşti, iar subiectul a fost amplu dezbătut în spaţiul public.

Grupul american Chevron este singurul, potrivit autorităţilor noastre, care deţine mai multe licenţe de explorare a zăcămintelor de gaze de şist în ţara noastră. Compania are dreptul să exploreze în judeţul Vaslui (la Bârlad) şi în Dobrogea (Costineşti, Vama Veche, Adamclisi). Localităţile din Dobrogea se află la o distanţă de circa 90-100 km de centrala de la Cernavodă.

Până în prezent, Chevron a derulat operaţiuni de explorare doar la Pungeşti, în judeţul Vaslui. În iulie 2014, grupul american a finalizat activităţile de exploatare la prima sondă din România, în localitatea vasluiană Siliştea-Pungeşti, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 metri. Chevron deţine şi alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist, în localităţile Păltiniş-Băceşti, Popeni-Găgeşti şi Puieşti. În plus, firma a obţinut anul trecut a doua autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deţinut la Puieşti.

Chevron nu a anunţat, până acum, rezultatul explorărilor de la Pungeşti.

Daniela Lulache ne-a mai vorbit în interviu despre stadiul proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, care se află încă în etapa negocierilor cu partenerii chinezi, dar şi despre alternativele pe care Nuclearelectrica le are pentru a apela la diverse scheme de garantare.

Reporter: Nuclearelectrica a comandat, în 2013, un studiu de impact privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist asupra centralei de la Cernavodă. Care sunt concluziile studiului?

Daniela Lulache: Într-adevăr, pentru a evalua impactul utilizării acestei tehnologii de exploatare a gazelor de şist asupra unităţilor nucleare, am solicitat în 2013, în cadrul Programului Naţional de Cercetare – Dezvoltare la care participă ICN Piteşti şi SITON Bucureşti, un „Studiu de impact al exploatării gazelor de şist asupra seismicităţii amplasamentului CNE Cernavodă şi asupra tectonicii şi hidrologiei din zonă”.

Concluziile studiului, elaborat de SITON Bucureşti anul trecut, precizează că fracturarea hidraulică ar putea avea un impact asupra centralei de la Cernavodă, recomandarea fiind ca 100 km în jurul amplasamentului CNE Cernavodă să nu fie exploatate gaze de şist.

Citeste interviul integral pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie