Turcia, Algeria si China au inceput sa isi cultive terenurile cu seminte romanesti

 

Mai multe state din afara UE au început să îşi cultive terenurile cu seminţe româneşti. Cel mai mare Institut de Cercetare din domeniul agricol din România primeşte redevenţe de peste graniţe, pentru că oferă în schimb seminţe de plante rezistente la intemperii.

agriculturaSchimbările climatice din ultimii ani resimţite la nivel global pun România pe harta statelor importante pe piaţa mondială a seminţelor pentru culturi de câmp. Institutele de cercetare din România au început să exporte soiuri şi hibrizi pentru culturile de câmp, în special grâu, în state din afara spaţiului comunitar. Vizate sunt ţări precum Turcia, Algeria, dar şi China, unde din ţara noastră pleacă seminţe de in, pentru a fi cultivate pe terenurile asiatice.”Suntem deja prezenţi pe piaţa internaţională în domeniul grâului şi vom continua să lucrăm intens pentru îmbunătăţirea sortimentaţiei de soiuri şi în special a celor rezistente la condiţii de climă mai puţin favorabilă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Alexandru Bude, director ştiinţific în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea (INCDA).

Turcii îşi cultivă pământul cu grâu românesc

Potrivit acestuia, Turcia a înregistrat deja, în urmă cu aproximativ trei ani, trei soiuri de grâu româneşti, iar Algeria încă un soi.”Anual furnizăm sămânţă pe care partenerii din Turcia (companii private n.red) o multiplică şi o distribuie la fermieri. Iniţial, aceştia cu testat soiurile pe o perioadă de trei ani, în condiţiile de climă din Turcia, după care le-au înregistrat şi a urmat un contract comercial cu ei, prin care ne angagăm să le livrăm anual seminţe. Colaborăm cu Turcia (din punct de vedere comercial n.red) de 3-4 ani. Şi Argentina a înregistrat un soi de grâu românesc acum aproximativ 3 ani. „, a explicat directorul Institutului.

Citeste articolul integral pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie