Ce trebuie sa stii despre cardul de sanatate?

 

Mai sunt trei săptămâni până ce cardul de sănătate intră în vigoare, însă problemele sunt departe de a fi rezolvate. Deşi procesul de distribuire a documentului electronic a început la jumătatea lunii septembrie a anului trecut, în prezent, aproximativ un milion de persoane încă nu l-au primit, deşi ar fi avut dreptul la el. Cum vor intra ei în posesia cardului de sănătate, cine activează acest document inclusiv persoanelor imobilizate la pat sau care nu se pot deplasa din varii motive şi mai ales de când devine cardul de sănătate obligatoriu, aflaţi din materialul gândul de mai jos.

Card national de sanatateDupă ani de zile de discuţii şi amânări, cardul de sănătate va deveni funcţional de la 1 februarie. Documentul are rolul de a valida consultaţiile, internările, eliberarea de medicamente compensate şi toate serviciile medicale şi farmaceutice din întregul sistem medical care are contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale sau farmacii. Astfel spus, de fiecare dată când vor solicita servicii medicale, pacienţii le vor primi doar în baza cardulului, atât la medicul de familie cât şi la orice alt cabinet, spital sau farmacie.

Chiar dacă intră în vigoare peste aproape trei săptămâni, cardul de sănătate va deveni practic obligatoriu peste o lună-două, iar acest lucru îl recunosc şi autorităţile, care spun că va mai dura o perioadă până ce românii vor înţelege importanţa acestui document şi vor înţelege că nu vor mai putea benefica de servicii medicale decât în baza cardului.

”De la 1 februarie va începe procesul de obligativitate a cardului de sănătate. O lună-două vechiul sistem de identificare a calităţii de asigurat a unei persoane, respectiv interfaţa SIUI, şi noul, respectiv cadrul de sănătate, vor funcţiona în paralel. În această perioadă de timp pacienţii se vor obişnui cu ideea de a purta cardul la ei. Sperăm că întreg procesul de acomodare să se facă cât mai repede”, a declarat pentru gândul Vasile Ciurchea, preşedintele Casei.

Ce informaţii sunt înscrise pe cardul de sănătate

Toţi românii care au intrat în posesia cardului de sănătate trebuie să-l activeze. Acest lucru se poate face la orice furnizor de servicii medicale, cabinet, spital sau ambulatoriu, la care asiguratul apelează după primirea cardului. Pentru iniţializare, posesorul cardului trebuie să aleagă un PIN, format din patru cifre.

Citeste mai departe pe gandul.info

Cuvinte cheie:

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie