Fermierii vor preturi de referinta si strategii agricole

 

Anul agricol 2014 a fost unul foarte bogat din punct de vedere al producţiilor înregistrate, acestea fiind peste prognozele autorităţilor şi fermierilor. Cu toate acestea, preţurile la cereale au fost sub aşteptări. În ciuda problemelor şi provocărilor cu care s-au confruntat la tot pasul, fermierii au reuşit să depăşească nivelul producţiilor înregistrate în anul 2013.

agricultura cereale“Euforia Guvernului legat de recolta bună a venit pe fondul sacrificiilor făcute de către agricultori. Cea mai mare problemă cu care ne-am confruntat a fost cea legată de preţuri. Am fost nevoiţi să vindem producţia la preţuri mult prea mici pentru a putea acoperi costurile de producţie. Nu poţi când ai producţii mai mari cu 20-30% faţă de 2013 să vinzi în scădere cu 25-30%. Preţurile de achiziţie au scăzut mult sub va­loarea reală. La momentul recoltării trebuie să vinzi mare parte din producţie, pentru că în acea perioadă sunt planificate şi datele scadente la furnizori, cre­dite şi leasing-uri. Din păcate, României îi lipseşte o politică agricolă coerentă care să vină într-adevăr în sprijinul agricultorului român. Dacă agricultura este văzută ca motorul economiei, aceasta contribuind decisiv la formarea PIB-ului, de ce nu se iau măsuri concrete pentru sprijinirea acestei ramuri?”, a declarat, pentru Curierul Naţional, fermierul Dumitru Dumitru.

“Anul agricol 2014 a fost unul foarte bun, producţiile înregistrate depăşind aşteptările noastre. Producţiile la culturile de grâu şi orz au depăşit 5.000 kg/hectar, la floarea-soarelui au fost de peste 4.000 kg/hectar, la porumb peste 12.000 kg/hectar“, a declarat, pentru Curierul Naţional, fermierul Ştefan Georgescu.

De asemenea acesta a mai adăugat că: “Chiar dacă producţiile au fost foarte bune, preţurile au fost sub aşteptări. Drept urmare, situaţia financiară în cadrul societăţilor agricole a condus la falimente, mulţi nu au mai reluat procesul de producţie sau l-au reluat cu întârziere, fapt ce a întârziat înfiinţarea culturilor de toamnă, iar când a venit momentul bilanţului şi au tras linie mulţi au ieşit în pierdere.”

Fermierii vor preţuri de referinţă şi strategii agricole

Întrebat dacă producţiile din 2014 au acoperit cheltuielile şi au amortizat investiţiile, Georgescu a spus că acolo unde societatea s-a îngrijit ca să ţină din scurt cheltuielile, să nu irosească pe inputuri prea multe, acolo societăţile agricole respective au ieşit pe zero sau au ieşit cu un profit de 10-15%, iar acolo unde au fost cheltuieli inutile, la această oră foarte mulţi au rămas şi cu arăturile neefectuate. El a spus că la culturile de grâu, porumb, orz şi floarea-soarelui, Ministerul Agriculturii trebuie să vină cu un preţ de referinţă şi să cumpere de pe piaţă.

Citeste articolul integral pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie