Bank of America: Pretul petrolului ar putea atinge nivelul de 35 de dolari pe baril

 

Preţul petrolului ar putea scădea până la 35 de dolari pe baril dacă piaţa continuă să fie dezordonată, arată o notă internă a strategilor de la Bank of America. Pragul de jos pare să nu fi fost atins. Chiar dacă petroliştii americani de şist ar fi scoşi din joc de preţurile mici, oferta de ţiţei ar fi în continuare mai mare decât cererea. Ba chiar ar putea fi accelerată scăderea cotaţiei barilului.

sonda petrol1Petrolul este pe nisipuri mişcătoare şi cu cât se va încerca mai mult scumpirea sa, cu atât cresc şansele ca preţul să scadă. În ultimele două zile, cotaţia barilului pare să se fi stabilizat. Petrolul Brent este undeva la 50-51 de dolari, cel crude, la 48-48 de dolari. Însă pragul de jos nu a fost încă atins, cred strategii de la Bank of America. Într-o notă internă, citată de MarketWatch, aceştia văd preţul petrolului chiar şi la nivelul de 35 de dolari pe baril.

Foarte importantă este relaţia dintre costurile de producţie şi cotele de piaţă ale fiecărei ţări în parte. La 50 de dolari pe baril, majoritatea sondelor din lume continuă să fie profitabile.

Sondele americane de şist nu mai sunt rentabile la acest preţ, dar oprirea lor nu va reduce cantitatea de petrol disponibil în piaţă. Ci pur şi simplu petrolul american scump ar fi înlocuit cu petrolul arab, produs cu doar 22 de dolari pe baril. Cu o cotă de piaţă mai mare, Arabia Saudită şi-ar putea compensa o parte din înjumătăţirea preţului petrolului. Şi tocmai pentru că îşi permit să vândă mai ieftin decât acum, saudiţii nu se grăbesc să taie producţia de petrol pentru a forţa o creştere a preţului.

În perioada următoare o scumpire poate fi provocată doar de o creştere a cererii din partea unor mari importatori de petrol, precum China şi India. Preţul scăzut va încuraja cererea, însă revenirea cotaţiilor barilului pe creştere nu va avea loc imediat.

Cei de la Bank of America estimează un decalaj de şase luni între creşterea cererii şi creşterea preţului petrolului.

Citeste mai departe pe digi24.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie