Nevalabilitatea unui testament redactat si atestat de avocat – Studiu de caz

 

Reclamanta A a formulat, în contradictoriu cu pârâta B, acţiune în constatarea calităţii de legatar cu titlu particular de pe urma defunctului C, în temeiul testamentului atestat sub nr. xzy din data de 01.02.2012 de către Cabinet Avocat D; de asemenea, reclamanta a mai solicitat şi obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de acest proces.

testamentÎn probaţiune, reclamanta a precizat că se prevalează de proba cu înscrisuri.

Ce apărări concrete a formulat pârâta în cauză?

Pârâta B a formulat cerere reconvenţională, prin care a solicitat să se constate nulitatea înscrisului ,,Testament” din data de 01.02.2012, redactat şi atestat de către Cabinet Avocat D.

Ce a decis instanţa de judecată în cazul mai sus menţionat şi cum a argumentat hotărârea respectivă?

Prin sentinţa civilă nr. xyz/ 05.11.2013, instanţa de judecată a respins cererea principală, a admis cererea reconvenţională, a constatat nulitatea absolută a testamentului din data de 01.02.2012, redactat şi atestat de către Cabinet Avocat D, a obligat reclamanta-pârâtă la plata către pârâta-reclamantă a cheltuielilor de judecată.

Pentru a pronunţa hotărârea respectivă, instanţa a avut în vedere următoarele considerente:

Potrivit înscrisului intitulat ,,Testament”, redactat şi atestat sub nr. la data de 01.02.2012 de către Cabinet Avocat D., defunctul C a instituit pe reclamanta legatară cu titlu particular asupra terenului în suprafaţă de 800 m.p situat în Bucureşti, str. Speranţei, nr. 3, sector 3.

Testamentul în cauză nu este făcut prin act autentic, nefiind întocmit de către un notar public conform prevederilor art. 1043 alin. 1 din noul Cod civil şi ale Legii nr. 36/1995 şi nici nu îndeplineşte condiţiile cerute testamentului olograf.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie