Legea „Big Brother” in atentia ministrilor
Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a convocat un grup de lucru pentru identificarea unor soluţii care să asigure buna desfăşurare a activităţii instituţiilor din domeniul securităţii naţionale după recentele decizii ale Curţii Europene de Justiţie şi atacul terorist din Franţa.
„În contextul ultimelor ameninţări din statele membre UE şi al recentului atentat cu caracter terorist din Franţa, MSI convoacă joi, 8 ianuarie, în regim de urgenţă, grupul de lucru interinstituţional pentru analiza efectelor concrete în plan naţional ale hotărârii preliminare pronunţată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene privind Directiva 2006/24/CE referitoare la reţinerea datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii destinate publicului şi de modificare a Directivei 2002/58/CE şi ale Deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) 440/2014”, se arată într-un comunicat al MSI.
Ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Grindeanu, a afirmat că, în urma deciziilor celor două instanţe, s-a creat un vid legislativ cu posibile consecinţe negative asupra desfăşurării activităţii organelor de urmărire penală, a instanţelor de judecată şi a organelor de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.
„Este imperios necesar să identificăm soluţii urgente şi acoperitoare pentru prevenirea unor astfel de probleme cum este cea a terorismului. Mai mult decât atât, este nevoie să găsim formula optimă, care să asigure atât securitatea individului, dar care să nu atenteze la spaţiul privat, datele personale sau libertatea de expresie”, a mai spus Grindeanu.
Şi procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a spus că sunt imperios necesare legi eficiente, care să permită prevenirea actelor de terorism, iar în acest sens trebuie să existe instrumente care să dea posibilitatea anchetatorilor să anticipeze acţiunile teroriştilor şi să acţioneze ferm.
„În acest context ţin să evidenţiez faptul că pentru o prevenire eficientă a actelor de terorism avem nevoie de instrumente potrivite şi legile privind cartele preplătite şi retenţia datelor ar putea fi dacă le-am avea”, a declarat Tiberiu Niţu.
Curtea Constituțională (CC) a decis, în 8 iulie, că Legea 82/2012, cunoscută ca legea „Big Brother”, este neconstituțională. digi24.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!