De la 1 ianuarie 2015 sistemul simplificat de contabilitate a fost inlocuit cu sistemul european de raportare financiara simplificat
Sistemul simplificat de contabilitate a fost inlocuit din 1 ianuarie 2015 cu sistemul european de raportare financiara simplificat, se arata intr-un act normativ publicat la finele anului trecut. In plus, firmele au fost reclasificate, pe baza regulilor europene, in trei categorii, astfel incat a fost extinsa sfera celor pot aplica noul sistem simplificat.
Ordinul MFP nr. 1802/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014 si care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015, a aprobat Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.
Documentul a fost adoptat de Guvern in decembrie 2014, odata cu OUG nr. 79/2014 care a modificat Legea contabilitatii nr. 82/1991.
Conform unui comunicat al Ministerului Finantelor de la acea data, prin cele doua acte normative au fost transpuse in legislatia nationala prevederile Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului.
In acest sens, sistemul european de raportare financiara simplificat a inlocuit sistemul simplificat de contabilitate introdus optional incepand cu anul 2011, informeaza aceeasi sursa. In plus, dispozitiile au reclasificat firmele in trei categorii, astfel incat un numar mai mare de firme sa poata sa beneficieze de noul sistem simplificat de contabilitate.
„Potrivit estimarilor MFP, 94% din operatorii economici raportori (peste 608.000) vor beneficia de avantajele scutirilor si simplificarilor introduse la nivel comunitar. (…) Spre comparatie, de sistemul simplificat de contabilitate (n.r. introdus in 2011) au beneficiat aproximativ 12.900 de operatori economici (circa 2% din totalul entitatilor din economia nationala), potrivit informatiilor din baza de date aferenta exercitiului financiar al anului 2013”, se arata intr-un comunicat al MFP din decembrie anul trecut.
Citeste articolul integral pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!