Restantele Guvernului in domeniul energetic
Chiar dacă în 2014 statul a bătut un nou record prin listarea Electrica, Guvernul a acumulat mai multe restanţe în domeniul energetic, precum finalizarea fuziunii Elcen-RADET, cea dintre Nuclearelectrica şi Compania Naţională a Uraniului, terminarea negocierilor cu chinezii pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, definitivarea legislaţiei privind energia regenerabilă sau vânzarea pachetului de 2,6,6% din titlurile Rompetrol Rafinare.
Promisă încă din 2012, de la venirea USL la putere, fuziunea dintre Elcen şi RADET nu a fost realizată nici până acum, după ce Guvernul a amânat în luna noiembrie acordarea avizului pentru proiectul de fuziune a celor două companii, explicând că aşteaptă un punct de vedere de natură „pur tehnică“ de la Primăria Municipiului Bucureşti, proprietarul RADET.
Ulterior, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara la finele lunii decembrie că reprezentanţii Ministerului Dezvoltării au cerut un „plan de viitor şi o matrice de risc“, pentru elaborarea hotărârii de guvern privind fuziunea ELCEN-RADET, unele documente fiind deja prezentate.
Binomul Elcen-RADET a fost o sursă constantă de scandaluri, cele două fiind protagonistele unui întreg circ în luna octombrie, alături de Distrigaz Sud, când anumite părţi din Bucureşti nu au fost alimentate cu apă caldă. Bucureştenii din sectoarele 2, 3, 4 şi 5 nu au mai avut apă caldă din 2 octombrie până în seara zilei de 5 octombrie. RADET a anunţat pe site, pe 4 octombrie, că a fost nevoită să reducă temperatura apei calde din cauza reducerii presiunii şi cantităţii de gaze livrate către Elcen. Mai departe, aceasta a arăta că are o datorie de 88 de milioane de lei către Distrigaz. De asemenea, RADET are datorii de peste trei miliarde de lei către Elcen, care se vor stinge în momentul fuziunii.
Citeste mai departe pe adevarul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!