Numarul cererilor de aparare a independentei magistratilor a crescut in 2014 fata de anul precedent

 

Anul 2014 le-a adus inspectorilor judiciari mai multe solicitări faţă de 2013 cu privire la apărarea independenţei judecătorilor, a procurorilor şi a sistemului judiciar, printre cei reclamaţi pentru declaraţiile lor numărându-se fostul preşedinte Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta.

judecatorAstfel, anul trecut, Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a trebuit să soluţioneze 23 de cereri de apărare a imparţialităţii şi independenţei magistraţilor, 13 dintre acestea referindu-se la judecători, iar 12, la procurori. În 2013, inspectorii judeciari au înregistrat 17 cereri cu acest obiect.

Reprezentanţii CSM au explicat că această creştere a numărului cererilor de apărare a independenţei sistemului judiciari a fost urmarea celor două scrutine din 2014 – alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale. CSM, în ciuda faptului că nu are posibilitatea şi instrumentele necesare pentru a-i amenda pe cei care încalcă independenţa magistraţilor, a atras atenţia de mai multe ori că acest subiect nu ar trebui folosit în spaţiul public.

Mai mult, reprezentanţii Consiliului au subliniat că politicienii şi persoanele publice „trebuie să renunţe la obiceiul de a dezbate public, de a veni cu soluţii, de a face judecăţi publice, de a trasa eventuale direcţii pentru zona justiţiei”, însă, nu de puţine ori, acest îndemn a rămas fără ecou.

Între persoanele care au intrat în vizorul Inspecţiei Judiciare în 2014 se numără premierul Victor Ponta, fostul preşedinte Traian Băsescu şi europarlamentarii Monica Macovei şi Maria Grapini.

Inspectorii judiciari au stabilit că Monica Macovei a acreditat ideea că procurorul general al României ar fi exercitat presiuni asupra magistraţilor care instrumentau dosarul cunoscut sub numele de „Lukoil”. „Trebuie să se cerceteze ceea ce se scrie în presă că Victor Ponta a primit apartamente luxoase de la Lukoil sau prin interpuşi sau alte bunuri. Familia Niţu lucrează împotriva justiţiei, lucrează cu politicul. Soţia sa a făcut presiune pe procurori pentru a ridica sechestrul la Lukoil. Ea e şefa acelor procurori care lucrează la caz. Ponta poate fi judecat pentru obstrucţionarea justiţiei, pentru complicitate. El l-a ales pe Putin şi este trădare naţională”, este afirmaţia făcută de Macovei, care i-a determinat pe inspectorii judiciari să întocmească un raport în 2014.

În legătură cu acelaşi dosar, Inspecţia Judiciară a mai efectuat raport, cu privire la afirmaţiile premierului Victor Ponta, potrivit cărora Guvernul nu intervine în justiţie în cazul Petrotel-Lukoil, dar că susţine salvarea locurilor de muncă ale angajaţilor şi plata salariilor către aceştia, cerându-i ministrului Justiţiei să transmită tuturor, în mod corect, acest mesaj.

Citeste mai departe pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie