Deszapezirea autostrazii Bucuresti-Pitesti de sase ori mai scumpa decat in iarna 2012-2013

 

Deszăpezirea autostrăzii Bucureşti-Piteşti va costa în această iarnă aproximativ 18.600 de euro per kilometru, cu TVA inclus, de 5,4 ori mai mult decât preţul mediu plătit de companie pentru fiecare kilometru deszăpezit – de autostradă şi drum naţional – în iarna 2011-2012 şi de şase ori mai mult decât în iarna 2012-2013, reiese din informaţiile Sistemului Electronic de Achiziţii Publice. Contactat de Gândul, directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, a venit cu o declaraţie seacă: „Probabil aşa a ieşit suma în urma licitaţiei, nu mă ocup personal de licitaţi”.

utilaje deszapezireCNADNR va plăti în această iarnă pentru deszăpezirea autostrăzii Bucureşti-Piteşti – care are o lungime de 109,6 kilometri – o sumă de 2,04 milioane de euro, cu TVA. Câştigătoarea licitaţiei este asocierea Straco Grup SRL-General Trust Argeş, iar contractul a fost semnat pe 24 noiembrie, potrivit datelor din SEAP.

Aşa se face că preţul mediu pentru deszăpezirea unui kilometru din autostrada Bucureşti-Piteşti ajunge, în această iarnă, la 18.600 de euro, cu TVA inclus, faţă de 2.938 euro pe kilometru în iarna anului 2012-2013 şi 3.289 euro pe kilometru, iar în iarna 2011-2012.

Contactat de gândul, directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, a declarat că „probabil aşa a ieşit suma în urma licitaţiei, nu mă ocup personal de licitaţii”.

Pe ce se duc banii de deszăpezire

Compania de Autostrăzi are şi o explicaţie pentru preţul de peste 18.000 de euro per kilometrul deszăpezit: preţul total include, pe lângă deszăpezire, şi alte activităţi. Între acestea se numără patrularea preventivă, achiziţie şi transport de sare în bazele de deszăpezire, reparaţii ale părţii carosabile „ca urmare a operaţiunilor de deszăpezire şi a fenomenelor meteo de îngheţ – dezgheţ”, închirieri de utilaje pentru deszăpezire. În aceiaşi bani mai sunt incluse şi montarea, demontarea şi revizia panourilor de parazăpezi, se arată în răspunsul transmis gândul de CNADNR.

În plus, CNADNR a menţinonat că ” acţiunea de deszăpezire şi patrulare preventivă reprezintă aproximativ 30 % din ponderea celorlalte activităţi incluse în contractele de întreţinere curentă pe timp de iarnă”.

Citeste mai departe pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie