BCR si BRD au la vanzare peste 3000 de case si apartamente executate silit cu preturi sub media pietei
BCR şi BRD, cele mai mari două bănci locale după active, au la vânzare peste 3000 de case şi apartamente executate silit, cu preţuri sub media pieţei. Pe lângă acestea, băncile au în ofertă diferite alte bunuri, precum autovehicule sau spaţii comerciale şi industriale, sau chiar hoteluri şi pensiuni.
Bunurile sunt scoase la licitaţie, preţul la care este evaluat imobilul fiind preţul de pornire. Dacă la prima licitaţie nu se obţine preţul stabilit initial, aceasta poate fi reluată, iar preţul de pornire este de această dată cu 25% mai mic decât prima oară. Astfel, se poate ajunge la preţuri avantajoase, de multe ori semnificativ mai mici decât cele din piaţă.
BCR, liderul sistemului bancar, are cel mai mare portofoliu de imobile rezidenţiale executate silit, respectiv 978 de apartamente şi 976 de case. Aproximativ 70 dintre acestea se află în Bucureşti.
Cel mai scump apartament din capitală disponbil în prezent pe site-ul băncii este evaluat la aproape 2 milioane de lei, are 350 mp şi se află în sectorul 1. La polul opus, cel mai iefin apartament din Bucureşti costă 80.000 de lei, este situat în sectorul 5 şi are 31 mp.
Banca are la vânzare şi şase case de vacanţă, iar cea mai ieftină costă 132.620 lei, are 8 camere şi se află în Bistriţa Năsăud. Cea mai scumpă, aflată în Predeal, este oferită spre vânzare la preţul de 7,6 milioane de lei şi are 18 camere.
Pe site-ul băncii apar şi trei pensiuni şi un hotel. Hotelul este în judeţul Maramureş şi costă circa 3 milioane de lei.
La rândul său, BRD – a doua bancă din sistem, vinde 493 de apartamente şi 557 de case. Dintre acestea, 61 de apartamente şi 21 de case sunt în Bucureşti. Pe listă mai figurează terenuri, sedii e firmă, utilaje, maşini şi alte bunuri.
Criza financiară a făcut ca mulţi dintre cei cu credite la bănci să nu îşi mai poată plăti ratele, o parte ajungând astfel în situaţia executării silite, ceea ce face ca băncile să aibă portofolii consistente de imobile.
Rata creditelor neperformante, indicator care exprimă sănătatea bilanţurilor băncilor, se afla la 15% în septembrie, faţă de 6,5% în 2009, când a fost publicat pentru prima dată acest indicator. Neperformantele urcaseră la 22% la începutul anului, dar au scăzut în ultimele luni pe fondul unui amplu proces de curăţare a bilanţurilor.
Explozia neperformantelor nu a avut efecte negative doar pentru cei împrumutaţi, ci şi pentru bănci, lupta cu acestea ducând sistemul bancar pe pierdere. Pe lângă eliminarea creditelor care au “îmbolnăvit” bilanţurile, băncile trebuie să acorde credite noi şi sănătoase în locul acestora, dar deocamdată reluarea finanţărilor este destul de anemică. Andra Oprescu, zf.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!