Lituania adopta moneda unica europeana

 

După Estonia şi Letonia, iată că şi cea de a treia ţară baltică aderă cu entuziasm la zona euro. Începând din 1 ianuarie 2015, Lituania devine cel de-al 19-lea stat membru al UE care adoptă moneda unică europeană. De precizat faptul că drumul parcurs de această ţară către adoptarea monedei europene a fost favorizat de faptul că Lituania şi-a legat moneda naţională, litas, încă din 2002, înaintea aderării la UE, de euro.

Euro 1Rata de schimb fixată atunci a fost de 3,4528 litas la 1 euro şi ea va rămâne aceeaşi şi după integrarea în zona euro. Nici un fel de probleme, deci, pentru întreprinderile lituaniene. Avantajul actual, sublinia Vitas Vasiliauskas, directorul Băncii centrale, constă în faptul că, începând din 1 ianuarie,” vom face parte din Consiliul guvernatorilor zonei euro şi vom avea un cuvânt de spus în privinţa politicii monetare”.

Prima tentativă – nereuşită – din 2007

Unul din meritele crizei financiare , spun analiştii economici lituanieni, a fost fapul că liderii zonei euro au devenit mai vigilenţi în privinţa stării finanţelor publice şi a echilibrelor economice ale candidaţilor. Aşa se explică de ce, în 2007, cererea de aderare formulată de Lituania pentru a fi primită în zona euro a fost respinsă pe motiv că nu îndeplinea „criteriile” Maastrichtului.

Atunci, recunoaşte Rimantas Sadzius, ministrul lituanian de Finanţe, „nu am fost pregătiţi… La fel ca în multe alte state, creşterea noastră economică- foarte ridicată- era alimentată de credite şi bula imobiliară.

Salariile creşteau cu 20-30% anual, cu mult mai rapid decât productivitatea”. În 2009, guvernul condus de Andrius Kubilius a început lupta pentru lichidarea gravelor disfuncţionalităţi din economie şi finanţe.

A tăiat salariile cu 15% şi a redus drastic efectivele de funcţionari publici. Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate, spune ministrul lituanian de Finanţe. Deficitul plăţilor curente a fost totalmente resorbit, inflaţia – unul dintre principalele motive ale refuzului din 2007 – a ajuns în luna noiembrie 2014 la 0,4%, iar deficitul public la ceva mai puţin de 2% din PIB.

A fost „o ajustare dureroasă”, sublinia ministrul citat, mai ales că s-a făcut fără ajutor extern. Acum, Lituania are garanţia că, în calitate de membru al zonei euro, va beneficia de sprijin european în cazul unei noi crize.

Nu toţi lituanienii aprobă adoptarea monedei europene

Un recent sondaj realizat de Banca Lituaniei arată că 49% dintre cetăţenii intervievaţi dezaprobă integrarea în zona euro. Mulţi lituanieni nu doresc abandonarea monedei naţionale, litas, recuperată la dobândirea independenţei, după 20 de ani de dominaţie a rublei. Apoi, unii cetăţeni reproşează faptul că nu s-a organizat un referendum privind integrarea în zona euro.

Ministrul de Finanţe reaminteşte însă că pentru aderarea la UE a avut loc un referendum, în 2003, prilej cu care 90% din cetăţenii ţării au votat orientarea ţării spre Vest, aderarea la UE şi au aprobat inclusiv adoptarea monedei unice europene, integrarea ţării în mecanismele economice europene. Maria Capitaine, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie