Legea insolventei. Sprijinirea afacerilor in vederea depasirii dificultatilor
Motto:
„Mai bine să sprijinim un om care ne datorează aproape trei sute de mii de franci, şi să avem aceşti trei sute de mii de franci peste trei luni, decât să-i grăbim ruina şi să ne alegem doar cu şase sau opt la sută din capital.
Din nenorocire, fie datorită urii, fie din orbire, toţi partenerii lui Morrel nu gândiră la fel, ba chiar unii se gândiseră tocmai pe dos”[1].
Al. Dumas, Contele de Monte Cristo
Rezumat
Prin intermediul acestui articol, vom expune evoluţia tratamentului societăţii faţă de faliţi, care a debutat cu o atitudine ostilă, materializată chiar în eliminarea fizică a persoanei debitorului. Marginalizarea datornicilor a durat 2000 de ani, dar, începând cu secolul XX, legiuitorii au înţeles că urmările insolvenţei afectează întreaga comunitate şi nu doar pe debitor şi creditori. Astfel, soluţiile simpliste de căsăpire a faliţilor au fost înlocuite cu decizii constructive, având ca element de noutate sprijinirea afacerilor în vederea depăşirii dificultăţilor. În acest sens, articolul pune accent pe noutăţile aduse de Legea nr. 85/2014, care sprijină activ redresarea falitului în detrimentul închiderii afacerii, marcând un progres la nivel scriptic în legislaţia autohtonă. Rămâne de văzut dacă aceasta va reprezenta locomotiva schimbării macazului şi la nivel de mentalitate.
A. O lume violentă
Decapitările şi masacrarea a zeci de mii de oameni în Orientul Mijlociu de către gruparea Statul Islamic determină o întreagă lume să-şi ducă mâna la ochi şi să se adăpostească după un sentiment de repulsie. Imaginea ororilor săvârşite este cel mai adesea cenzurată de media, umanitatea fiind înspăimântată şi umplută de dezgust de simpla lectură a ştirilor șocante, reprezentarea vizuală a informaţiei fiind considerată superfluă.
Paradoxal, abrevierea numelui acestei grupări terifiante (Islamic State of Iraq and Syria), ISIS, duce cu gândul la zeiţa egipteană a sănătăţii şi a înţelepciunii. Aparent, nici c-ar fi posibil contrast mai evident. Dacă nu la nivel de faptă, măcar la nivel de lozincă, lumea occidentală, cea a secolului XXI, dezaprobă soluţionarea conflictelor prin violenţă fizică, catalogând această grupare criminală ca „barbară”.
Citeste articolul integral pe juridice.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!