Cum demonstreaza salariatii, pensionarii sau somerii ca sunt asigurati la sanatate?

 

Pentru a demonstra ca sunt asigurati la sanatate, contribuabilii care nu si-au primit cardul de sanatate trebuie sa foloseasca, de la finalul lunii septembrie, noi adeverinte.

asigurare-medicalaOdata cu introducerea cardului national de sanatate, asiguratii vor avea acces la servicii medicale si medicamente doar pe baza acestuia, documentul inlocuind adeverinta de asigurat, conform HG nr. 900/2012. Totusi, in cazul in care cardurile de sanatate nu au ajuns inca la asigurati, acestia pot folosi in continuare adeverintele pentru a face dovada ca sunt contributori ai sistemului de sanatate.

Modelul documentelor a fost actualizat in septembrie prin Ordinul CNAS nr. 581/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, publicat in Monitorul Oficial nr. 685 din 9 septembrie 2014, ce a abrogat vechile reglementari in materie.

Cum demonstreaza salariatii, pensionarii sau somerii ca sunt asigurati?

Documentul publicat la inceputul acestei toamne nu aduce modificari substantiale fata de prevederile aplicabile pana atunci. Astfel, angajatii isi vor demonstra calitatea de asigurati printr-o adeverinta eliberata de angajator din care sa reiasa ca li se retine si vireaza contributia la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie