Anul 2014 pentru piata de capital din Romania
Anul 2014 a adus pentru piața de capital din România o ofertă publică record pe Bursa de Valori București /BVB/ – prin care compania Electrica a atras 1,95 miliarde de lei de la investitori – dar și transformări majore, eforturile fiind îndreptate spre proiectul dobândirii statului de piață emergentă, de la cel de piață de frontieră, o adevărată reformă a pieței de capital din România în ceea ce privește mărimea, lichiditatea și accesibilitatea de către investitori, care va avea ca efect dezvoltarea economică.
Deși începutul de an a fost marcat de scandalul Harinvest, dar și de scăderi ale rulajelor și cotațiilor la Bursa de Valori București pe fondul tensiunilor din Ucraina, luna iunie avea să marcheze cea mai mare ofertă publică din istoria bursei autohtone. În perioada 16-25 iunie, statul român a oferit 177 milioane noi acțiuni Electrica urmând ca, după vânzare, participația statului să se reducă la aproximativ 48,8%. Oferta Electrica a adus pe bursa românească aproximativ 2.000 de noi investitori și reprezintă cea mai mare listare la bursa românească și prima privatizare utilizând exclusiv piața de capital autohtonă.
‘Oferta Electrica este un mare succes nu numai al BVB, ci un succes al României. Sunt mai multe premiere și lucruri pozitive legate de această ofertă publică — 51% dintr-o companie vândută prin bursă, lucrul pozitiv că banii au fost lăsați în companie și compania va face investiții în economie, aceasta înseamnă creștere de PIB, tranzacții de retail cu 25% mai mari față de Romgaz, 15.000 față de sub 12.000 de tranzacții individuale la Romgaz, dimensiunea este cea mai mare, Electrica a detronat Romgaz, care până acum era cea mai mare tranzacție făcută vreodată. Acum Electrica este una dintre cele mai mari tranzacții făcute în Europa Centrală și de Est anul acesta. Dimensiunea este absolut colosală, fiindcă Electrica reprezintă cam echivalentul Romgaz plus Nuclearelectrica’, declara în iulie președintele BVB, Lucian Anghel, într-un interviu acordat AGERPRES.
La începutul anului, piața locală a fost influențată de evenimentele externe. Tensiunile din Ucraina au generat scăderi ale rulajelor și cotațiilor pe BVB, punctul culminant fiind atins în data de 14 martie, înaintea referendumului din Crimeea. Pe fondul acestor scăderi au apărut și oportunități de investiții pe care investitorii le-au fructificat parțial. Astfel, din 14 martie și până la 7 aprilie, indicele reprezentativ al bursei, BET, a avansat cu peste 5%, iar alte nouă companii s-au apreciat cu 3%-10%, în frunte cu Transelectrica, Banca Transilvania și Bursa de Valori București. Ulterior, tensiunile din Ucraina au fost ignorate de piață, care s-a concentrat din nou pe fundamentele pozitive.
În iunie, Bursa de Valori București a lansat un nou indice, BET Plus, care înlocuiește indicele compozit BET-C și arată, pentru început, evoluția cotațiilor acțiunilor a 37 de companii. Indicele compozit BET-C al Bursei de Valori București a încetat să existe începând cu 23 iunie 2014.
Citeste mai departe pe agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!