ASF are toleranta zero fata de indisciplina de pe piata de capital

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară are toleranţă zero faţă de indisciplina pe piaţa de capital şi faţă de nerespectarea regulamentelor, ne-a spus Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital, în cadrul unui interviu.

Mircea Ursache ASFDomnia sa a făcut bilanţul anului 2014, din perspectiva activităţii sectorului pieţei de capital, considerând că realizările în domeniul disciplinării pieţei, întocmirii legislaţiei secundare, a propunerilor pentru legislaţia primară „reprezintă o pondere înzecit mai mare decât partea mediatică a unor conflicte şi cazuri de încălcare a legislaţiei”.

Mircea Ursache a explicat de ce ASF nu a aprobat regulamentul pentru titluri de interes, cerut de Fondul Proprietatea pentru listarea duală la Londra.

Reporter: Guvernul a avut pe ordinea de zi (n.r. ieri) proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii pieţei de capital, după cinci variante propuse, în termen de două luni de zile. Cum vedeţi această situaţie?

Mircea Ursache: Pentru o imagine completă a ceea ce înseamnă, astăzi, legislaţia pieţei de capital, trebuie să spunem că proiectul de modificare a legii 297 a izvorât din concluziile reuniunii BNR – ASF – Guvern – Piaţă, cu privire la eliminarea unor bariere, fiind strict necesară, ca urmare a faptului că, din februarie, încep evaluările la Bursa de la Bucureşti, pentru ca România să dobândească statutul de piaţă emergentă.

Acest proiect nu este singular, el face parte dintr-un ansamblu de acte normative, menite să reglementeze piaţa.

Altfel spus, de la 1 mai 2013 până acum, la nivelul pieţei de capital au fost modificate 24 de regulamente, ceea ce înseamnă mai mult de 1,5 regulamente pe lună. Reprezintă, pe de o parte, o muncă istovitoare, dar, pe de altă parte, un feed-back la cerinţele pieţei.

Referitor la legislaţia primară, paşii au fost mult mai lenţi, chiar greoi. Aici, mă refer la faptul că, abia astăzi, suntem în faza în care modificările la legislaţia pieţei de capital în completarea ordonanţei 32/2012 au parcurs toate etapele de la Parlament, înainte de votul final de la Camera Deputaţilor. Practic, şi ultimul aviz dat de Comisia de Buget Finanţe a Camerei a fost obţinut. Urmează ca, la 1 februarie, plenul Camerei Deputaţilor să adopte aceste amendamente.

Mircea Ursache: Ordonanţa la care faceţi referire pentru înlăturarea celor opt bariere a avut acelaşi parcurs greoi, din cauza faptului că nu s-a reuşit o armonizare a punctelor de vedere din piaţă. Trebuie să spun că, şi astăzi, există diferenţe de opinie cu privire la abordarea unor prevederi – fie a dreptului de preferinţă, fie a pragului de deţinere la operatori. La şedinţa abia încheiată de la Comisia de Dialog Social (n.r. ieri, înainte de şedinţa de guvern) cu privire la această ordonanţă, am propus ca acolo unde persistă astfel de divergenţe, să rămână forma iniţială a legii, iar proiectul de OUG să abordeze strict cele opt bariere.

Citeste interviul integral pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie