Cazul Harinvest. 63 de persoane vor fi despagubite de Fondul de Compensare a Investitorilor
La mai bine de un an de la explodarea în public a scandalului de la Harinvest, afacere cu prejudicii de peste 17 milioane lei în rândul clienţilor casei de brokeraj vâlcene, reclamanţii furturilor sunt cu un pas mai aproape de primirea reparaţiilor în limita a 20.000 de euro din partea Fondului de Compensare a Investitorilor. Instituţia a primit săptămâna trecută o listă cu 63 de persoane care ar fi îndreptăţite la despăgubiri din partea administratorului judiciar care supraveghează procesul de insolvenţă al Harinvest, Societatea AMT Servicii Insolvenţă Craiova.
Informaţia primită din zona persoanelor păgubite ne-a fost confirmată de directorul executiv al Fondului de Compensare, Ştefan Chirtu. El ne-a spus că în săptămânile următoare instituţia pe care o reprezintă va analiza fiecare dosar în parte în vederea trimiterii banilor, însă nu ne-a indicat un răstimp anume în care investitorii ar urma să primească banii, acesta fiind primul caz în care fondul se activează. Lista trimisă este una provizorie, existând data de 25 februarie 2015 ca termen pentru depunerea contestaţiilor la tabelul creditorilor.
Pasul înainte a fost salutat de către Laviniu Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), organizaţie care s-a implicat în reprezentarea victimelor. „Mă bucur că ne apropiem de momentul în care se vor realiza primele despăgubiri, deşi s-a întârziat foarte mult. Totuşi, aşa cum se zice, mai bine mai târziu decât niciodată. Îi felicit pe investitori că nu au renunţat la urmărirea drepturilor lor şi le mulţumesc jurnaliştilor care au înţeles importanţa acestui caz”, ne-a declarat Beze.
Ce se va întâmpla cu cazul „cum să furi un milion de acţiuni FP”
Unul dintre cei îngrijoraţi este Aurel Marinescu, persoană care a reclamat furtul de la desk-ul Hartinvest a unui milion de acţiuni Fondul Proprietatea (FP), în august 2013, fără a fi client al casei de brokeraj, de unde a solicitat numai un extras de cont. „Sunt supărat pentru că nu m-au lămurit de la ASF ce se va întâmpla în cazul meu”, ne-a spus investitorul contactat telefonic de Curierul Naţional.
În prevederile privind accesarea Fondului de Compensare există un echivoc asupra noţiunii de „investitor”, aceasta fiind legată de existenţa unui contract al deţinătorului de acţiuni cu intermediarul. Marinescu nu avea o relaţie contractuală, titlurile sale fiind înregistrate numai la Depozitarul Central.
Citeste mai departe pe curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!