APADOR-CH cere Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala si presedintelui sa nu promulge legea securitatii cibernetice

 

Legea securităţii cibernetice a fost adoptată astăzi de Parlament. Mai multe ONG-uri cer deja sesizarea Curţii Constituţionale pentru că legea obligă furnizorii de internet să permită accesul SRI şi al altor 8 instituţii la datele clienţilor, doar în baza unei cereri. Adică o percheziţie fără mandat de la judecător, semnalează reprezentanţi ai societăţii civile. SRI se apără: Romania are nevoie de instrumente puternice pentru a face faţă războiului pe Internet.

lacat securitate ciberneticaAtacurile cibernetice pot fi la fel de devastatoare precum cele convenţionale. În ultimii ani şi agenţii guvernamentale din România au fost ţinte ale spionajului cibernetic. Pentru ca statul să se poată apăra mai bine, Guvernul a iniţiat Legea securităţii cibernetice, adoptată astăzi de legislativ.

Vor fi înfiinţate un Sistem Naţional de Securitate Cibernetică, coordonat de CSAT, şi un Sistem naţional de alertă. Un articol din lege este însă vehement criticat de societatea civilă. Acela prin care serviciile secrete şi instituţiile de forţă din România obţin acces nelimitat la calculatoarele folosite de instituţiile publice, dar şi de companii private. Doar în baza unei cereri către furnizorul de internet.

„Pentru realizarea securităţii cibernetice, deţinătorii de infrastructuri cibernetice au următoarele responsabilităţi: să acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivată a SRI, MApN, MAI, ORNISS, SIE, STS, SPP, CERT-RO şi ANCOM, în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin acestora şi să permită accesul reprezentanţilor desemnaţi în acest scop la datele deţinute, relevante în contextul solicitării”. (sursa: Parlamentul României)

Infrastructurile cibernetice sunt definite, în lege, ca fiind acele „sisteme informatice, aplicaţii aferente, reţele şi servicii de comunicaţii electronice”.

APADOR-CH cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională şi preşedintelui să nu promulge legea. La dezbaterile din Parlament, SRI a explicat de ce este nevoie de această lege, iar ONG-urile au vrut să se asigure că dreptul la viaţa privată va fi respectat.

Legea securităţii cibernetice prevede şi că deţinătorii de infrastructuri cibernetice să-şi notifice clienţii, persoane de drept public şi privat, dacă sistemele informatice utilizate de ei au fost implicate în incidente sau atacuri cibernetice. stiri.tvr.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie