Restituirea diferentei de acciza la motorina. Care este procedura?

 

Hotărârea Guvernului nr. 537/2014 reglementează procedura de restituire a diferenței dintre nivelul standard al accizelor pentru motorina utilizată drept combustibil de către operatorii ce transportă marfă sau persoane și nivelul accizelor diferențiat prevăzut în Codul Fiscal, specific pentru acești contribuabili.

acciza carburantiPrin Hotărârea de Guvern se stabilește ca administrator al acestei proceduri Autoritatea Rutieră Română, iar perioada de valabilitate a acestui ajutor de stat a fost stabilită ca fiind de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern, 15 iulie 2014, până la 31 martie 2019. Bugetul total maxim a fost stabilit ca fiind în sumă de 3.021,6 milioane de lei, cu posibilitatea de a fi suplimentat.

Procedura instituită prin actul normativ este legiferată la trei luni distanță față de data publicării Ordonanței de urgență nr. 14/2014 pentru completarea articolului 176 din Codul Fiscal. Publicarea cu întârziere a procedurii de restituire a diferenței de acciză la motorină va fi resimțită la nivelul operatorilor de transport, care vor avea puțin timp la dispoziție pentru a se asigura că îndeplinesc toate condițiile de eligibilitate și pentru depunerea tuturor documentelor reglementate prin Hotărârea de Guvern. Prin urmare, perioada acordată pentru a beneficia de ajutorul de stat în anul 2014 devine una foarte scurtă.

Condiții de eligibilitate ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de ajutorul de stat

Potrivit Hotărârii de Guvern, pot beneficia de acest ajutor de stat exclusiv operatorii de transport rutier de mărfuri, dacă utilizează vehicule ce au ca greutate brută maximă autorizată cel puțin 7,5 tone. De asemenea, și transportatorii rutieri ce au ca obiect de activitate transportul de persoane utilizând un vehicul cu mai mult de opt locuri pentru pasageri pot beneficia de restituirea diferenței de accize.

Pentru a beneficia de restituirea diferenței de accize trebuie îndeplinite mai multe condiții de eligibilitate din partea transportatorilor de mărfuri sau persoane, așa cum se va prezenta în cele ce urmează.

În primul rând, aceștia trebuie să fie licențiați la nivelul României sau al oricărui alt stat membru al Uniunii Europene și să dețină vehicule eligibile privind transportul de marfă sau persoane. De asemenea, operatorii nu trebuie să se afle în procedura de executare silită, faliment, dizolvare sau în orice altă formă de reorganizare juridică.

Citeste articolul integral pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie