Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital cere reexaminarea modificarilor legii pietei de capital

 

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) solicită primului ministru Victor Ponta şi Ministrului Finanţelor Darius Vâlcov să reexamineze proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea legii pieţei de capital, în condiţiile în care autorităţile nu au ţinut cont de propunerile investitorilor referitoare la acest act şi nici nu au răspuns în vreun fel problemelor ridicate de aceştia.

Asociatia Investitorilor pe Piata de CapitalAIPC a transmis, la finalul lunii trecute, că o modificare propusă de Ministerul Finanţelor permite ridicarea dreptului de preferinţă al acţionarilor şi realizarea aporturilor în natură la capitalul social al societăţilor listate în condiţii mai puţin restrictive decât în prezent, „situaţie ce poate avea consecinţe negative semnificative asupra acţionarilor minoritari”.

În contextul în care, pe 12 decembrie, Finanţele au transformat în proiect de Ordonanţă de Urgenţă proiectul de lege lansat iniţial pentru schimbarea legii pieţei de capital, AIPC îşi reiterează îngrijorările, în scrisoarea transmisă celor doi guvernanţi.

„Motivul pentru care ne adresăm dumneavoastră este propunerea de modificare a art. 240 din Legea nr. 297/2004 inclusă în Proiectul OUG”, se arată în comunicatul transmis ieri, care adaugă: „Mai precis, AIPC consideră că, prin modificarea respectivului articol, există riscul de a se reveni la o practică abuzivă a acţionarilor majoritari din anii `90 şi prima parte a anilor 2000, concretizate în diluări ale acţionarilor minoritari, realizate de acţionari majoritari prin intermediul unor aporturi în natură realizate fără acordarea dreptului de preferinţă către acţionarii minoritari”.

Reprezentanţii AIPC au explicat, în noiembrie: „Dacă în prezent ridicarea dreptului de preferinţă şi majorarea capitalului social cu aporturi în natură sunt posibile numai cu o prezenţă (cvorum) a 3/4 dintre acţionari, prin forma modificată se doreşte diminuarea acestui prag la 3/4 din numărul acţiunilor. În mod similar, majoritatea cerută pentru aprobarea unei asemenea hotărâri scade de la 75% din drepturile de vot la 2/3 (66%) din drepturile de vot”.

AIPC susţine că forma actuală a articolului 240 din Legea pieţei de capital, prin solicitarea prezenţei a 3/4 din numărul acţionarilor şi a unei majorităţi de 75%, protejează în mod efectiv drepturile acţionarilor minoritari împotriva posibilelor abuzuri ale acţionarului majoritar.

Prin scrisoarea de ieri, AIPC îi solicită primului ministru şi ministrului de finanţe să îi examineze comentariile şi să se asigure că persoanele cu competenţe în elaborarea Proiectului OUG vor proceda în mod similar: „Pe scurt, solicitarea noastră este de a se renunţa la modificările propuse de Proiectul OUG cu privire la art. 240 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital.

Citeste mai departe pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie