Preluarea Volksbank Romania aduce Bancii Transilvania pozitia a doua in piata
Pe repede înainte, Banca Transilvania (BT) a anunţat semnarea acordului de principiu pentru preluarea integrală a Volksbank România. Tranzacţia ar aduce băncii cu capital majoritar românesc, listate la bursă, avansul până pe poziţia a doua în piaţă, după active, dar şi un portofoliu de credite cu potenţial dăunător pentru afaceri
Cu termen la sfârşitul anului viitor, Volksbank România (locul 8 după active la finele lui 2013) a acceptat oferta de cumpărare a Băncii Transilvania (locul 3, după active), după un proces de negociere şi demersuri juridice care a durat doar trei luni. Graba semnării acordului de principiu pentru preluare în acest an nu se va regăsi în bilanţurile Băncii Transilvania de la 31 decembrie, tranzacţia urmând a fi încheiată undeva în prima parte a anului viitor, după obţinerea aprobărilor de la Banca Naţională a României şi a Consiliului Concurenţei. Volksbanken AG îşi luase angajamentul de a vinde sucursala din România, unde este acţionar majoritar, până la finele anului viitor, în condiţiile în care austriecii vor transforma Volskbanken într-o „bad bank“ şi vor închide operaţiunile, din lipsă de capital. Cele două bănci îşi vor continua separat activitatea până la închiderea tranzacţiei. Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al BT, spune că „ţinteşte locul doi în piaţă“ după ce, în ultimii ani, banca a câştigat constant cotă de piaţă, pe fondul creşterii portofoliului de credite şi a scăderii competitorilor de la BRD şi BCR.
După închiderea tranzacţiei, BT va trebui să returneze linia de credit de 600 de milioane de euro către acţionarii Volksbank, care a constituit cea mai importantă resursă din pasiv pentru acoperirea împrumuturilor băncii. Volksbank a mai diminuat în ultimii ani dependenţa de finanţarea de la mamă, după ce a promovat agresiv produse de creditare adresate românilor, piaţă pe care nu a existat în perioada de dezvoltare de dinainte de 2008 – dată la care banca se plasa pe locul 3 după active în sistem, dar lipsea din topul depozitelor.
Citeste articolul integral pe capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!