Executarea silita fara acordul instantei. Avantaje si dezavantaje pentru restantierii la credite executati de banci

 

Codul de procedura civila a suferit modificari in luna octombrie, una dintre cele mai importante noutati fiind aceea ca executorul judecatoresc poate sa inceapa executarea silita fara sa mai fie necesar sa treaca prin instanta. La randul ei, instanta trebuie sa investeasca titlurile executorii, altele decat hotararile judecatoresti, cu formula executorie. Aceste prevederi aduc avantaje, dar si dezavantaje pentru cei care nu isi mai pot plati creditele si ajung in situatia in care sunt executati silit de catre banci, sustin specialistii contactati de AvocatNet.ro.

executari siliteLegea nr. 138/2014 a adus modificari substantiale Codului de procedura civila, printre principalele schimbari numarandu-se cele referitoare la executarea silita, a declarat pentru AvocatNet.ro Raluca Gheorghiu, avocat in cadrul Ionescu si Sava.

Astfel, una dintre modificarile cele mai importante, in opinia avocatului, priveste renuntarea la procedura incuviintarii executarii silite de catre instanta de judecata prin revenirea la incuviintarea executarii de catre executorul judecatoresc.

Important! In anul 2006, a fost introdusa in Codul de procedura civila o prevedere similara, insa aceasta a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala. CCR a decis in 2009 ca modificarea legii incalca principiul separatiei puterilor in stat, executorii judecatoresti neputand fi asimilati magistratilor.

Printre noutatile aduse in luna octombrie Codului de procedura civila se regaseste si introducerea articolului 640^1, ce aduce schimbari in ceea ce priveste investirea cu formula executorie, a adaugat avocatul. Conform dispoziilor acestui articol, investirea se va aplica titlurilor executorii, altele decat hotararile judecatoresti.

„Consecintele acestor modificari legislative se vor face simtite in practica prin cresterea celeritatii cu care se efectueaza executarea silita, din moment ce incuviintarea executarii silite nu se va mai face de catre instanta, ca pana acum, ci direct de catre executorul judecatoresc”, sustine Raluca Gheorghiu.

In plus, incercarea legiuitorului de a imprima mai multa eficienta activitatii de executare silita reiese si din prevederile art. 665 alin. (1) si (2) din Codul de procedura civila, a subliniat sursa citata. Potrivit acestui articol, cererea de executare silita se solutioneaza in maximum trei zile de la inregistrarea ei. Executorul judecatoresc se pronunta asupra incuviintarii executarii silite, prin incheiere, fara citarea partilor. Motivarea incheierii se face in cel mult sapte zile de la pronuntare.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie