Premierul Victor Ponta: Sper ca judecatorii romani sa aplice corect legea in cazul actiunilor Petrom asupra carora fratii Micula au cerut sechestru asigurator

 

Prim-ministrul Victor Ponta şi-a exprimat ieri speranţa ca judecătorii români să aplice corect legea în cazul acţiunilor Petrom asupra cărora fraţii Micula au cerut sechestru asigurător, după un proces câştigat la Curtea de Arbitraj de la Washington, şeful Executivului declarând că aceste acţiuni nu sunt ale Finanţelor, ci ale Economiei, scrie Mediafax.

victor ponta1Fraţii Ioan şi Viorel Micula, patronii European Drinks, au câştigat la Curtea de Arbitraj de la Washington procesul intentat statului român şi trebuie să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi.

Ieri, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat, într-un comunicat trimis redacţiei, că, la cererea lui Ioan Micula şi a societăţilor controlate de acesta, a fost întocmit un proces-verbal de sechestru asupra acțiunilor deținute de statul român la SC OMV Petrom SA.

Cazul a fost discutat la începutul şedinţei de ieri a Guvernului de către premier şi miniştrii implicaţi.

„Nu se iau acţiunile de la Petrom, pentru că nu sunt ale Ministerului Finanţelor, ci ale Ministerului Economiei, prin Departamentul de Energie, dar este o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, prin care fraţii Micula sau compania lor au de plătit de la statul român 82 milioane euro”, a afirmat Ponta.

În replică, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, i-a explicat că este vorba atât de fraţii Micula, cât şi de companiile lor, dar a spus că MFP a solicitat anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013, formulând şi o contestaţie la executare în faţa instanţelor româneşti.

„Eh, asta e, sper totuşi ca judecătorii români să aplice legea corect şi să nu dea acţiunile Petrom, care nu sunt ale Ministerului de Finanţe”, a declarat Ponta.

La rândul său, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a opinat că rămâne de văzut cum va acţiona executorul judecătoresc, adăugând că, „fără a-mi permite să comentez o decizie a instanţei”, în cazul Petrom au fost făcute evaluări la valoarea nominală, nu la cea de piaţă, mai scrie Mediafax.

Anterior, în comunicat, MFP anunţase că a formulat contestaţie la executare în faţa instanţelor judecătoreşti naţionale împotriva sechestrului asupra acțiunilor deținute de statul român la OMV Petrom obţinut de societăţi controlate de fraţii Micula.

„Prin adresa înregistrată la Ministerul Finanțelor Publice sub nr.133763 din 3 decembrie 2014, Societatea civilă profesională de executori judecătoreşti < Mazilu şi Asociații >, la cererea societăţilor Multipack S.R.L., Starmill S.R.L. şi European Food S.A., precum şi a persoanei fizice Ioan Micula, ne-a informat că a întocmit Procesul verbal de sechestru în dosarul de executare nr.22/2014 asupra acțiunilor deținute de statul român la SC OMV Petrom SA. Împotriva acestui act de executare silită, ca şi împotriva tuturor actelor de executare întocmite în cadrul aceluiaşi dosar de executare, Ministerul Finanţelor Publice a formulat contestaţie la executare în faţa instanţelor judecătoreşti naţionale”, informează comunicatul ministerial.

De asemenea, după primirea Procesului verbal de sechestru anterior menţionat, Ministerul Finanţelor a informat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Departamentul pentru Energie.

Citeste mai departe pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie