Banca Centrala Europeana a aprobat planurile pentru acoperirea deficitului de capital al bancilor care nu au trecut testul de stres
Banca Centrală Europeană a aprobat planurile pentru acoperirea deficitului de capital al instituţiilor financiare care nu au trecut testele de stres derulate anul acesta, transmite Bloomberg.
Luna trecută, BCE a anunţat că 25 de bănci din zona euro nu au trecut testele de stres, după o analiză amănunţită a calităţii activelor şi a capacităţii lor de a face faţă şocurilor şi stresului. Eşecurile sunt concentrate în rândul băncilor italiene, cu nouă instituţii care nu au trecut testele, dar şi în rândul băncilor greceşti şi cipriote, cu câte trei instituţii din fiecare ţară. Urmează câte două bănci din Belgia şi Slovenia, urmate de câte o bancă din Franţa, Germania, Austria, Irlanda şi Portugalia.
Băncile cu deficit de capital au avut la dispoziţie două săptămâni de la publicarea rezultatelor testelor de stres (26 octombrie) pentru a informa BCE cum intenţionează să-l acopere. Ulterior, aceleaşi bănci vor avea la dispoziţie nouă luni pentru a acoperi deficitul de capital.
Treisprezece dintre cele 25 de bănci încă nu şi-au acoperit deficitele de capital anunţat de BCE. Planurile lor de majorare a capitalului au fost aprobate şi ele au la dispoziţie nouă luni pentru a le implementa, a anunţat vineri BCE. Cinci dintre aceste bănci au anunţat deja planurile de restructurare şi mai rămân opt care au nevoie de capital suplimentar de la investitori.
‘Board-ul BCE a aprobat vineri planurile de majorare a capitalului primite de la bănci în urma testelor de stres’, se arată în comunicatul BCE.
Pe lista băncilor din zona euro care au operaţiuni în România şi au picat testele de stres se regăsesc National Bank of Greece (NBG), Eurobank, Piraeus Bank, Volksbanken, Veneto Banca, Banco Comercial Portugues – BCP şi Bank Of Cyprus.
Potrivit rezultatelor testelor de stres, Eurobank (a treia mare bancă din Grecia) are un deficit de capital de 1,760 miliarde de euro în timp ce NBG (prima bancă din Grecia) are de acoperit un deficit de capital de 930 milioane de euro. În cazul Volksbanken AG (OVAG), la care statul austriac deţine 43% din acţiuni, Banca Central Europeană a identificat un deficit de capital de 865 milioane de euro. capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!