Un ONG sustine ca aproximativ 1.500 de copii si tineri cu dizabilitati au murit in ultimii patru ani in institutiile de protectie sociala
O asociatie pentru drepturile omului a realizat un raport cutremurator, care arata ca in jur de 1.500 de copii si tineri cu dizabilitati au murit in ultimii patru ani, in institutiile de asa-zisa protectie sociala in care se aflau.
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a propus o solutie la aceasta situatia dramatica, inaintand Parlamentului un proiect de lege care prevede monitorizarea persoanelor cu dizabilitati din Romania, relateaza Mediafax.
Potrivit ONG-ului, peste 25.000 de copii si tineri cu dizabilitati se afla in 717 institutii de protectie sociala din Romania. Reprezentantii asociatiei sustin ca acestia sunt privati de libertate, de familie, de o viata normala, fiind plasati sub tutela unui reprezentant al statului.
Drumul dramatic prin scoli al copiilor cu handicap: Discriminari, abuzuri, umilinte
„In urma celor peste 70 de vizite realizate de monitorii Centrului de Resurse Juridice in centrele de acest tip in ultimul an, am constatat ca beneficiarii traiesc in conditii extrem de grele, sunt lipsiti de aparare, au foarte rar mijloacele de a se plange autoritatilor statului si se tem de represaliile personalului care-i ingrijeste”, a declarat managerul de program al CRJ, Georgiana Pascu.
In acest context, organizatia a formulat un proiect legislativ, prin care sa fie introdus, sub autoritatea Senatului, un Mecanism National de Monitorizare independent, care se supravegheze calitatea vietii acestor persoane.
ONG-ul propune, printre altele, organizarea unor vizite neanuntate in centrele sociale si medicale, pentru a verifica in ce conditii sunt tinuti copiii si tinerii.
Lupta unui copil cu sindromul Down: fara nume, fara sanse la educatie
„Acest mecanism pe care il propunem astazi Parlamentului Romaniei este menit sa devina principala forma de monitorizare a modului in care acestor persoane li se respecta drepturile. Este un mod de a preveni posibilele abuzuri si de a le descoperi acolo unde se petrec. Este, in fond, un mijloc de a le reda acestor oameni demnitatea”, a precizat Pascu.
In acest sens, CRJ a lansat pe Facebook campania „Lagarele de langa tine”, precum si o petitie publica, ce poate fi semnata de oricine vrea sa contribuie la respectarea drepturilor acestor copii. ziare.com
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!