Strategia nationala in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati pentru perioada 2014–2017 aprobata

 

In Monitorul Oficial nr. 890 din 8 decembrie 2014 a fost publicata H.G. nr. 1050/2014 privind aprobarea Strategiei nationale in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati pentru perioada 2014–2017 si a Planului general de actiuni pe perioada 2014–2017 pentru implementarea Strategiei.

egalitate-muncaIn cadrul Strategiei Nationale in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati pentru perioada 2014–2017 se arata:

Egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati este un principiu fundamental al drepturilor omului, transpus atat la nivel legislativ, cat si la nivelul politicilor publice. Studii recente in acest domeniu au relevat faptul ca introducerea perspectivei de gen in politicile publice conduce la cresteri semnificative ale economiei si nivelului de trai al cetatenilor.

In ultimii ani s-a putut observa ca diferentele de gen s-au diminuat, insa nu suficient pentru a realiza de facto egalitatea de sanse intre femei si barbati.

Experienta romaneasca in domeniul egalitatii de gen include deja o legislatie bine structurata, mecanisme institutionale care pun in aplicare acest principiu, o societate civila in continua dezvoltare si un important segment academic.

La nivel national, in plan legislativ si institutional au avut loc recent schimbari importante, menite sa asigure o reglementare eficienta si o abordare integrata a politicilor din domeniului egalitatii de sanse intre femei si barbati.

La data de 19 martie 2014 a fost adoptata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 11/2014 privind adoptarea unor masuri de reorganizare la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 203 din 21 martie 2014.

Potrivit prevederilor art. 4 alin. (1) din actul normativ amintit a fost infiintat Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati, denumit in continuare Departamentul, ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Ulterior a fost aprobata Hotararea Guvernului nr. 250/2014 privind organizarea si functionarea Departamentului pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati, cu modificarile ulterioare, care stabileste functiile si principalele atributii ale Departamentului.

Potrivit Legii nr. 202/2002, republicata, in coordonarea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) isi desfasoara activitatea Comisia nationala in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati (CONES); secretarul de stat coordonator al activitatii in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati este presedintele CONES. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie