Mediatorul pastreaza un exemplar al acordului de mediere?
Am fost intrebat de multe ori de ce eu, mediator, nu pastrez bucata de hartie pe care se afla intelegerea partilor si care poarta denumirea de “acord de mediere”.
Raspunsul meu, constant acelasi era: pentru ca doresc sa respect legea care imi asigura desfasurarea profesiei si sa respect principiul statuat prin lege si anume – confidentialitatea.
Poate este momentul sa argumentez raspunsul dat plecand de la textul de lege invocat si anume:
Consider necesar sa clarificam pentru inceput ce reprezinta acordul de mediere si inteleg sa definesc actul plecand de la definirea mentionata in lege la art. 58:
„ART. 58
Când părţile aflate în conflict au ajuns la o înţelegere, se poate redacta un acord scris, care va cuprinde toate clauzele consimţite de acestea şi care are valoarea unui înscris sub semnătură privată. De regulă, acordul este redactat de către mediator, cu excepţia situaţiilor în care părţile şi mediatorul convin altfel.”
Acordul de mediere reprezinta materializarea vointei comune si exclusive a partilor care au urmat procedura de mediere, intelegerea acestora, supusa si aceasta legii nr. 192/2006, dat fiind faptul ca, pana la materializarea inscrisului, acesta reprezenta un schimb de informatii intre partile aflate in procedura de mediere, informatii care, pe rand au obtinut acceptul ambelor parti, devenind solutie.
Prin lege, mediatorului i se naste o obligatie permanenta si anume aceea de a pastra confidentiale informatiile primite de la parti, astfel toate datele cu caracter personal ale partilor trebuie protejate, inclusiv termenii intelegerii acestora.
Acordul de mediere reprezinta eminamente o constructie a partilor, compusa din informatii ale acestora, informatii furnizate in timpul procedurii de mediere, pe cale de consecinta ii sunt aplicabile dispozitiile articolului mentionat:
„ART. 32
Mediatorul este obligat să păstreze confidenţialitatea informaţiilor de care ia cunoştinţă în cursul activităţii sale de mediere, precum şi cu privire la documentele întocmite sau care i-au fost predate de către părţi pe parcursul medierii, chiar şi după încetarea funcţiei sale.”
Citeste mai departe pe mugurmitroi.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!