Cum manipuleaza BNR consumatorii
În cea mai recentă postare a sa online, avocatul Gheorghe Piperea lansează un mesaj important pentru țară, a se citi pentru milioanele de români împrumutați la bănci, atrăgând atenția asupra abuzului de putere practicat de bănci cu girul autorităților care reglementează piața bancară și a manipulării operate inclusiv de Banca Națională, cea care a dezinformat cu privire la Directiva 2014/17/EC, „o directivă de protecție a consumatorilor și nu de protecție a băncilor contra consumatorilor”. Avocatura.com vă prezintă textul integral – unul pe cât de întins, pe atât de interesant. Luați-vă o cafea, merită!
”In septembrie 2014, in Parlament, s-au vehiculat citeva proiecte de lege care isi propuneau in mare, ca masura de protectie a consumatorilor de credite in valuta straina, o inghetare a cursului leului fata de francul elvetian la nivelul celui din data acordarii creditului (1,7-2,2 lei/chf fata de nivelul actual de 3,7 lei/chf). Era perioada in care se descoperea si decizia de la Galati (pana atunci tinuta secreta de banca parata) care dispunea inghetarea cursului la data acordarii creditului, plus o marja de variatie a cursului de 10% (de la 1,8 lei/chf, la 1,98 lei/chf). Dupa ce am mediatizat aceasta speta, chestiunea inghetarii cursului a devenit un fenomen.
Au fost doua serii de evenimente care au creat panica in randul celor 8 banci care erau deja parate in miile de dosare din tara in care consumatorii cereau inghetarea cursului.
Si atunci s-a apelat, ca de fiecare data, la lobby-ul bancar.
BNR si ceilalti soldatei ai acestei armate de lobby-isti au declansat dezbateri, mai mult sau mai putin publice, au fost in Parlament, au sesizat Guvernul si, desigur, FMI, aratand cat e de grava masura inghetarii cursului. Unii dintre ei au organizat si organizeaza sedinte voodoo la adresa mea (le multumesc pentru faptul ca m-au primit in cosmarurile lor …). Seful supravegherii din BNR nu a ezitat sa arunce in lupta, ca in vremurile bune ale razboiului rece, amenintarea cu falimentul a nu mai putin de 4 banci care ar fi intervenit in secunda urmatoare adoptarii acestei masuri a inghetarii cursului.
S-a renuntat la acele proiecte. Nu neaparat pentru ca autorii s-ar fi temut de bomba termo-barica cu care ii descurajase BNR, ci pentru ca proiectele erau slabe, iar autorii populisti.
Mai important a fost insa efortul de descurajare a consumatorilor si de avertizare a judecarilor. Iar pentru acestea s-a folosit ca sperietoare Directiva creditelor acordate consumatorilor pentru imobile rezidentiale (Directiva 2014/17/EC). BNR, prin chiar vocea guvernatorului, a spus ca aceasta directiva interzice inghetarea cursului la nivelul istoric, din data acordarii si ca, mai mult chiar, obliga la efectuarea conversiei la cursul de azi. Cei mai multi consumatori au crezut si s-au abtinut de la a-si mai cere drepturile, iar cei care erau deja reclamanti au inceput sa se teama ca vor putea pierde.
Iar multe instante au luat aminte.
Apărarea băncilor și poziționarea BNR, o manipulare periculoasă pentru statul de drept
Dar apararea bancilor cu aceasta „argumentatie” este o mare si descalificanta minciuna, iar pozitionarea BNR ca virf de lance al acestei aparari este o manipulare periculoasa pentru statul de drept si pentru pozitia Romaniei in cadrul Uniunii Europene.
Citeste mai departe pe avocatura.com
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!