Studiu EY: Industriile creative si culturale au contribuit la iesirea din criza
Industriile creative şi culturale au contribuit incontestabil la soluţia de ieşire din criza economică care a marcat continentul european, conform studiului EY – Creating Growth – Measuring Cultural and Creative Markets in the EU. Cu un venit anual de 535.9 miliarde de euro şi peste 7 milioane de angajaţi, dintre care 19,1% sunt persoane sub 30 de ani, industria culturală şi creativă se plasează în top trei angajatori din Europa, imediat după construcţii şi serviciile din alimentaţie şi băuturi.
Această analiză, realizată de EY pentru Confederaţia Internaţională a Societăţilor de Autori şi Compozitori (GESAC), cu sprijinul a 18 parteneri corporate şi organizaţii de susţinere, evaluează, pentru prima dată, 11 pieţe culturale şi creative din 28 de state ale Uniunii Europene şi identifică contribuţia acestor industrii la economia europeană.
“Nu se poate pune la îndoială contribuţia esenţială a culturii şi creativităţii la definirea identităţii europene. Iar acest studiu subliniază, într-un mod strălucit, că acestea sunt la fel de importante şi pentru economia europeană. Conform studiului nostru, industriile culturale şi creative asigură în Uniunea Europeană un număr de locuri de muncă de 2,5 ori mai mare decât producătorii auto iar sectorul artelor vizuale angajează mai mulţi oameni decât industria telecomunicaţiilor “, a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România.
Studiul a analizat 11 pieţe culturale şi creative europene: cărţi; ziare şi reviste; muzică; arte interpretative, arte vizuale; televiziune; film; radio; jocuri video; arhitectura şi publicitate şi este primul studiu care analizează în detaliu industria de cultură şi creativitate din statele europene.
Cele mai mari trei domenii de activitate
Cele mai mari trei domenii de activitate în 2012 au fost artele vizuale (127 miliarde de euro), publicitatea (93 miliarde de euro) şi televiziunea (90 miliarde euro), care au generat mai mult de jumătate din veniturile industriilor culturale şi creative. Editurile – de ziare, reviste şi cărţi – în acelaşi timp au generat un venit total de 107 miliarde de euro. Cei mai mari angajatori din cadrul industriilor culturale şi creative europene au fost artele vizuale, artele spectacolului şi industria muzicală. Acestea au cumulat aproximativ jumătate din cele 7 milioane de locuri de muncă generate la nivelul Uniunii Europene în 2012.
Citeste articolul integral pe curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!