Acciza evidentiata pe bonul fiscal – Propunerea reprezentantilor mediului de afaceri
Reprezentanţii mediului de afaceri au propus, luni, Ministerului Finanţelor Publice /MFP/ evidenţierea accizei pe bonul fiscal, într-un mod similar taxei pe valoarea adăugată /TVA/, dar şi amânarea introducerii obligativităţii caselor de marcat cu jurnal electronic, care vor înlocui casele de marcat cu rolă de hârtie.
În cadrul consultării publice organizate de MFP pe marginea proiectului de modificare a Codului Fiscal şi a celui privind pachetul de măsuri anti-evaziune, Romulus Dascălu, reprezentantul unui patronat din industria băuturilor alcoolice, a arătat că înscrierea accizelor pe bonul fiscal are că scop combaterea evaziunii pe lanţul de distribuţie a produselor accizabile, cum sunt ţigările, băuturile alcoolice, produsele petroliere şi este aplicată de alte state europene, spre exemplu de Ungaria, scrie Agerpres.
Pe de altă parte, votul consultativ al Comisiei de dialog social în privinţa proiectului de introducere obligatorie a caselor de marcat cu jurnal electronic a fost unul negativ. Reprezentanţii mediului de afaceri au cerut amânarea ordonanţei până când Fiscul va finaliza sistemul către va permite conectarea acestor case de marcat la serverul administraţiei fiscale şi până la realizarea unui studiu de impact.
Secretarul de stat în MFP Dan Manolescu a precizat că proiectul are două etape, prima care prevede introducerea într-un interval de un an şi jumătate a caselor de marcat cu jurnal electronic şi o a doua care vizează conectarea acestor case la serverul Fiscului, iar studiul de impact va putea fi realizat numai după introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic.
Tot luni, a fost discutat la MFP şi proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede şi noul mod de calcul al accizelor, în lei şi nu în euro. Problema calculării accizelor în lei şi al îngheţării nivelului acestora pentru 2015 la nivelul în lei din 2014 nu a generat reacţii negative din partea mediului de afaceri, singurele observaţii fiind legate de faptul că autorităţile menţin scutirea de accize a băuturilor fermentate liniştite, care, în opinia patronatelor de profil, favorizează evaziunea fiscală.
Citeste mai departe pe economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!