Curtea de Conturi a trimis Parchetului o plangere privind nereguli la Societatea Nationala a Sarii

 

Una dintre cele mai mari avuții ale României – sarea, numită „aurul alb” de cei care nu o au și trebuie să o importe pe bani grei, a ajuns vaca de muls și bătaia de joc a funcționarilor numiți de Guvernul României pentru a o administra eficient. Curtea de Conturi a României a trimis Curtea de conturiParchetului o plângere care privește jaful inimaginabil produs la Societatea Națională a Sării. Dosarul cuprinde tot felul de cazuri și metode, care de care mai nerușinate de administrare penală a sării – „aurul alb” de care România are din belșug dar de care guvernanții își bat joc!

Cei care au gestionat societatea care trebuie să aibă grijă de resursa importanță strategică, sarea, au făcut achiziții și contracte păguboase, iar prejudiciul se ridică la 11,5 milioane de euro potrivit raportului întocmit de auditorii Curții de Conturi.

Pierderi de milioane la exportul de sare

În timp ce românii cumpără sare de import de pe rafturile magazinelor, șefii Societății Naționale de Sare au exportat „aurul alb” românesc, la prețuri de dumping, în perioada 2010-2012, în Ungaria, Serbia și Germania. Prețul de export a fost atât de mic încât nu a acoperit nici măcar costul de producție plus transportul. De profit, ce să mai vorbim? Membrii Consiliului de Administrație al instituției știau că se exportă sare la un preț de nimic, dar nu au luat nicio măsură! „Faptul că prețul practicat la export nu acoperă costurile înregistrate a fost cunoscut de conducerea SN a Sării SA, conform notei 5022/14.06.2012, privind aprobarea nivelului minim al prețurilor de vânzare pe piața externă, care a fost aprobată de directorul general al Societății. Consiliul de Administrație, prin decizia nr.19, din 26 iunie 2012, a luat la cunoștință de această notă și a <>” se arată în plângerea înaintată procurorilor de către Curtea de Conturi.

Dacă ar fi vândut sarea la prețurile de piață corecte, Societatea Națională a Sării ar fi obținut în plus aproape 1,5 milioane de euro pentru cele 149.000 de tone de sare exportate pe baza contractelor cu trei firme: Octopus Ispari Es KeresKedelmi kft, Maghyar Plastiroute KFT și Trgopromet AD- Serbia. Rămâne de văzut în buzunarele cui s-au transferat banii prăduiți de la Societatea Națională a Sării.„Salrom”.

Citeste mai departe pe evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie