Cursul artificial pentru calcularea accizei din 2015 va avea efecte negative asupra tuturor companiilor si consumatorilor

 

Cursul uriaş care a fost stabilit în mod absolut artificial pentru calcularea accizei aferente anului viitor, de 4,74 lei/euro, cel mai mare din ultimii 10 ani (ireal, mai mare decât recordul din luna au­gust 2012 – 4,64 lei/euro), va avea efecte negative asupra tuturor companiilor şi consumatorilor.

calculator si pixPe lângă faptul că aceasta va aduce preţul ţigărilor din aprilie 2015 la nivelul la care ar fi trebuit să ajungă abia în 2018, conform calendarului stabilit cu oficialii europeni, nivelul încasărilor la bugetul de stat va scădea drastic, având în vedere că vor creşte dife­renţa dintre preţul ţigărilor vândute legal şi cel de pe piaţa neagră.

Deşi, aparent, decizia Minis­terului Finanţelor de a folosi şi anul viitor nivelul accizei din prezent ar însemna o „îngheţare”, practic, nivelul accizei va fi majorat din cauza modificării structurii accizei, componenta ad-valorem, care ar fi trebuit majorată în fiecare an cu 1%, fiind crescută brusc la 4%.

Reprezentanţii industriei tutu­nului, care au discutat la sfârşitul săptămânii trecute cu oficiali din Ministerul Finanţelor, subliniază că soluţia propusă cu un an în urmă, prin stabilirea unui curs valutar aleator şi a unei formule de calcul noi, a aruncat în aer ca­lendarul de creştere a accizei aflat în vigoare şi că orice modificări de calcul al accizei pot ge­nera creşterea contrabandei cu ţigări.

Nemulţumiţi de acest nivel al accizei sunt şi transportatorii, care precizează că un curs de 4,40 lei/euro, aşa cum a stabilit BCE, ar fi adus beneficii tuturor, dacă s-ar fi respectat, nu numai transportatorilor.

„Industria tutunului a avut vineri o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor. Ei bine, Ministerul Finanţelor ţine cu orice preţ să-l contrazică pe guvernatorul Isărescu. În termeni reali, din cauza acestui curs artificial, de 4,74 lei, acciza la tutun va creşte la 1 aprilie la nivelul la care ar fi trebuit să ajungă în 2018.

Totodată, pentru ca lipsa de predictibilitate să fie totală, va fi schimbată dramatic şi structura accizei, astfel încât componenta ad valorem, care ar fi trebuit mo­dificată gradual, cu câte 1% pe an, va fi modificată brusc cu 4%. Aceasta înseamnă că preţurile vor creşte mai mult în segmentele din partea de jos a pieţei, decât în segmentele din partea de sus. Compresia pieţei către segmentul premium va determina creşterea contrabandei, dat fiind că dife­renţa dintre preţurile practicate pe piaţa neagră şi preţurile legale (în prezent, de circa 4 lei) se va accentua. Aşadar, chiar dacă, pe hârtie, previziunile vor arăta bine, în realitate încasările la buget vor scădea”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

Citeste articolul integral pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie