Avocat despre ”contractul” cu Facebook: Utilizatorii nu se gandesc la consecintele legale pe care le pot avea actiunile lor din spatiul public virtual

 

Milioane de români își petrec, zilnic, câteva ore bune pe Facebook, însă puțini dintre ei știu ce reguli pot încălca prin mesajele conținute de postările lor. Avocatul Marius Pantea, de la societatea de avocatură de business „Cunescu, Balaciu & Asociații”, declară că „utilizatorii nu conștientizează că prin acceptarea termenilor și condițiilor la crearea contului, ei semnează de fapt un contract cu Facebook, în care au drepturi, dar mai ales obligații” și că „nu se gândesc la consecințele legale pe care le pot avea acțiunile lor din spațiul public virtual”.

facebook sigla„Dreptul la opinie nu este lipsit de consecințe în ceea ce privește platforma Facebook. Dacă opinia aduce prejudicii unor alte persoane, dacă este discriminatorie, dacă încalcă drepturile fundamentale reglementate de Constituția României, atunci orice utilizator este pasibil de proces”, a declarat avocatul Marius Pantea, pentru GreatNews.ro.

Acesta încearcă să transmită că, prin termenii și condițiile sale de utilizare, Facebook își obligă utilizatorii să respecte drepturile de autor, dreptul la viață privată și intimitate, să nu folosească un limbaj neadecvat și să nu incite la discriminare rasială sau la violență.

Iar cei care nu respectă aceste condiții nu riscă doar ștergerea contului, ci și să ajungă în instanță, pentru a răspunde legal pentru acțiunile lor. Altfel spus, deși Facebook-ul, la fel ca alte rețele de socializare, este considerat un spațiu public de exprimare, propriile opinii pot atrage și consecințe nefaste.

„Utilizatorii nu conștientizează că prin acceptarea termenilor și condițiilor la crearea contului, ei semnează de fapt un contract cu Facebook, în care au drepturi, dar mai ales obligații. Și mai ales, nu se gândesc la consecințele legale pe care le pot avea acțiunile lor din spațiul public virtual”, a mai precizat avocatul Marius Pantea. Și chiar dacă regulile de care acesta vorbește nu par să fie luate în serios de majoritatea utilizatorilor, marile companii, de exemplu, se supun condițiilor. Potrivit sursei citate, CISCO a reglementat activitatea angajaților, impunând ca atunci când se fac anumite comentarii pe platforma Facebook, să existe un „disclaimer” în care angajatul să afirme că opinia sa nu reprezintă opinia companiei.

Și chiar dacă nu pare să fie o situație care să ridice mari probleme în viitorul apropiat, în România, totuși, există deja câteva cazuri izolate în care angajații și-au pierdut locul de muncă în urma unor postări făcute pe Facebook. Unul dintre ele este legat de cei de la RDS&RCS și s-a petrecut în urmă cu câteva luni, când televiziunea Digi 24 a concediat doi jurnaliști din cauza opiniilor exprimate pe platforma de socializare.

Pe de altă parte, în America, de exemplu, avocații angajați de persoane care trebuie să răspundă în fața instanței pentru postările lor de pe Facebook, încearcă să-i convingă pe jurați că opiniile acestora – indiferent cât sunt de defăimătoare și chiar amenințătoare la adresa altora – sunt asemănătoare versurilor din cântecele hip-hop, pline, de altfel, de injurii și nu numai, deci nu reprezintă neapărat o intenție sau o primejdie reală. Cristina Ghenea, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie