Cum motiveaza Guvernul a treia rectificare bugetara?

 

A treia rectificare bugetară din 2014, făcută în pofida legii care autorizează doar două rectificări bugetare pe an, aduce bani mai mulţi la ministerele Justiţiei, Agriculturii, Transporturilor, Educaţiei şi Apărării, dar taie din bugetele Ministerului Muncii, Ministerului Sănătăţii sau cel al Dezvoltării. Guvernul motivează rectificarea prin faptul că bugetul con­solidat este pe excedent, faţă de un deficit prevăzut în legea bugetului de 2,2% din PIB. În octombrie, exce­dentul bugetar s-a majorat faţă de septembrie (0,06% din PIB) până la 0,3% din PIB (1,9 mld. lei).

guvernul ponta 3Situaţia foarte bizară în care se află bugetul – excedent de 1,9 miliarde de lei la zece luni din an, faţă de un deficit de peste 14 miliarde de lei prevăzut în lege pe tot anul – este efectul unei execuţii complet defectuoase a bugetului. În prima parte a anului au fost tăiate la sânge cheltuielile de capital (investiţiile din buget) sau nu au putut fi făcute din cauze pe care nu le explică nimeni, iar în a doua parte nu mai pot fi recuperate. Se poate spune, prin urmare, că guvernul duce în consumul administraţiei ceea ce trebuia să meargă în investiţii.

În octombrie, cheltuielile de capital şi cele aferente proiectelor cu finanţare din fonduri de la UE s-au dublat faţă de luna septembrie, dar rămân încă, la zece luni, cu mult în urmă faţă de perioada similară a anului trecut – un minus de 13% în octombrie (1,6 mld. lei) faţă de unul de 23,7% (2,5 mld. lei) în septembrie. În aceste condiţii, bugetul a ajuns pe excedent, în ciuda faptului că încasările sunt sub cele programate (un plus de 6,5% în octombrie, faţă de o programare de plus 8%. Aşa stând lucrurile, guvernul nu a avut o altă soluţie decât să facă o a treia rectificare pentru a putea salva măcar bugetul pe 2015, care va prevedea – dacă nu intervine o înţelegere cu Comisia Europeană – un deficit structural de 1% din PIB şi un deficit bugetar de 1,4% din PIB. Guvernul ar vrea să negocieze cu experţii FMI şi cei ai Comisiei Europene care ajung mâine la Bucureşti, un deficit pentru 2015 de 2-2,1% din PIB.

Va fi, prin urmare, un 2015 extrem de complicat, iar gu­vernul Ponta încearcă acum să plătească în avans chel­tu­ieli pe care nu le programase sperând măcar să de­gre­veze bugetul de anul viitor. „Nu este o situaţie fi­rească, este împotriva legii care prevede doar două rec­ti­ficări anuale. Dar nu avem încă o opinie tehnică, încă «mes­tecăm» cifrele”, spune Ionunţ Dumitru, preşedintele Consi­liului Fiscal, instituţie obligată să se pro­nunţe asupra măsurilor fiscal-bugetare adoptate de guvern.

Guvernul arată în proiectul de rectificare că rezultatele eco­­nomice de până în prezent argumentează posibi­litatea rea­lizării unei creşteri economice pe întreg anul de 2,6%, faţă de 2,2% cât se estimase la elaborarea legii bugetului de stat. Veniturile şi cheltuielile bugetului general consolidat sunt majorate, la a treia rectificare, pe sold, cu 1,3 mi­li­ar­de de lei, deficitul bugetului general consolidat men­ţi­nân­du-se la 2,2% din PIB. Iulian Anghel, zf.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie