Directorul Directiei Supraveghere din BNR sustine ca pierderea sistemului bancar va depasi 2 miliarde de lei in 2014

 

Provizioanele constituite de banci in procesul de curatare a portofoliului de credite neperformante au dus la o pierdere neta a sistemului la noua luni de 1,58 miliarde lei, dar la finele anului rezultatul negativ va depasi „lejer” 2 miliarde lei, afirma Nicolae Cinteza.

nicolae cinteza„Pe fondul provizioanelor mari care s-au inregistrat, si va spun ca mai urmeaza multe provizioane, la 30 septembrie sistemul are o pierdere de 1,58 miliarde lei. Pierderea va depasi lejer 2 miliarde de lei”, a declarat directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, la seminarul EU-Cofile.

Cinteza nu exclude ca pierderea din acest an sa depaseasca rezultatul negativ record inregistrat in 2012, de 2,34 miliarde lei.

In urma procesului demarat in aprilie, la solicitarea BNR, rata creditelor neperformante a coborat de la 22,3% la 15,3%, insa oficialul bancii centrale sustine ca aceasta scadere trebuia sa fie si mai abrubta, chiar sub 10%.

„Sunt unii care n-au facut restructurarea protofoliului de neperformante asa cum am cerut si au termen limita 30 noiembrie”, a explicat Cinteza.

El a adaugat ca in unele cazuri nu a vrut sa forteze scoaterea in afara bilantului, intrucat institutiile de credit voiau sa urmareasca in continuare acele garantii si existau probleme de soft care presupuneau un cost imediat mare, iar implementarea se facea oricum mai greoi.

Dupa primul trimestru, sistemul bancar avea un profit de 597 milioane lei, care a coborat la 209 milioane lei la jumatatea anului, pentru a se transforma in pierdere la septembrie.

Cinteza a aratat ca BNR accepta un provizion mai mic de 90% pentru firmele cu restante mai mari de 90 zile aflate in insolventa doar pentru bancile care au demonstrat ca pot executa garantiile de acel tip in cazuri similare la un nivel de peste 10% din valoare sau exista un plan ferm de restructurare, acceptat de judecator si aprobat de creditor.

Citeste mai departe pe incont.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie