Comisia Europeana amana sanctionarea Frantei, Italiei si Belgiei pentru incalcarea regulilor UE
Comisia Europeană a anunţat vineri că bugetele Franţei, Italiei şi Belgiei pe 2015 riscă să încalce regulile comunitare, dar va amâna deciziile asupra oricăror acţiuni în acest cazuri până în martie anul viitor.
Comisia Europeană va oferi celor 3 ţări trei luni pentru a pune în aplicare măsuri de tăiere a dificitului şi datoriei, altfel vor trebui să facă faţă sancţiunilor, potrivit EUobserver.
Este prima dată când Comisia împarte verdictul asupra bugetelor naţionale în două părţi: recunoscând că Franţa, Italia şi Belgia încalcă normele de deficit şi datorie (pactul de stabilitate şi de creştere), dar întârziind luarea unei decizie cu privire la aceste fapte până în luna martie.
”Am primit scrisori de la cel mai înalt nivel din cele trei ţări. Acestea sunt asigurările la nivel înalt pe care le-am cerut, aşa că vom verifica acum modul în care acestea sunt aplicate şi vom emite recomandările în martie”, a declarat un oficial al UE.
Franţa a primit deja de două ori amânarea termenului de reducere al deficitului, care ar fi trebuit să fie sub trei la sută din PIB până în 2015. Dar, potrivit proiectului său de buget, pe care intenţionează să-l ruleze are un deficit de 4,3% din PIB în 2015, iar targetul de trei procente va fi atins abia în 2017.
Paris a adoptat o promisiune de ultim moment să taie 3,6 miliarde de euro din deficit – dar criticii au menţionat că nu există reforme noi în curs de aplicare.
În cazul în care în martie Comisia nu este covinsă că Parisul va lua măsuri reale pentru a îndeplini ţinta de deficit, Franţa ar putea să se confrunte cu o amendă de până la 4,2 miliarde de euro.
Italia şi Belgia sunt pe lista neagră din cauza deficitelor lor publice, care sunt cu mult peste 60% din PIB prevăzut în Pactul de stabilitate şi de creştere.
În loc să scadă, datoria lor este ca un balon şi dacă nu sunt luate măsuri până în martie, Comisia poate plasa cele două ţări sub control sporit asupra politicilor fiscale şi economice.
Ministrul de Finanţe italian, Pier Carlo Padoan da vina pentru creşterea datoriei publice pe factori dincolo de controlul Guvernului său.
”Creşterea raportului datoriei publice în Italia în trecutul recent nu se datorează unei politici fiscale libere. În schimb, aceasta reflectă contribuţiile la programele de stabilitate financiară din zona euro, plata arieratelor de creanţă comerciale şi nominală negativ creşterea PIB-ului”, se arată în scrisoarea adresată comisarilor de către ministrul de Finanţe italian.
În afară de cele trei ţări, Spania, Portugalia, Malta şi Austria sunt, de asemenea, la risc de încălcare a normelor UE. Diana Mateescu, curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!