Specialisti: Inghetarea accizei la valoarea din 2014 reprezinta cresterea ei
Mult aşteptata formulă de calcul a accizei a „răsuflat”, ieri, în presă, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice confirmând-o, ulterior.
Pe cât de mult „s-a lucrat” la el, pe atât de simplu este noul mod de calcul al controversatei taxe, acesta dovedindu-se, din nou, impredictibil.
Pe principiul „Ori să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc, dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele esenţiale”, ministerul de resort menţine valoarea din acest an a accizelor, care vor fi calculate de acum înainte în lei – nu în euro la cursul BCE de la 1 octombrie, ca până în prezent -, din 2016 urmând să fie indexată cu rata inflaţiei.
Specialiştii susţin că, de fapt, îngheţarea accizei la valoarea din acest an reprezintă creşterea acestei taxe, în contextul în care, dacă ar fi fost păstrată actuala formulă de calcul, valoarea accizei ar fi trebuit să scadă.
Amintim că, pentru anul în curs, accizele au fost calculate la un curs de 4,73 lei/euro, în condiţiile în care BCE a anunţat un curs de 4,4093 lei/euro, la 1 octombrie 2014.
Produsele accizabile sunt carburanţii, energia electrică, alcoolul, tutunul, cafeaua, produsele de lux.
* Ionuţ Dumitru: „Vor fi noi modificări ale normelor ce reglementează acciza”
Păstrarea nivelului accizei înseamnă o nouă modificare a reglementării din domeniu, adică, încă o dată, impredictibilitate fiscală, subliniază Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Domnia sa ne-a precizat: „Este greu de evaluat impactul deciziei MFP, însă în mod cert modalitatea de calcul este arbitrară, ceea ce nu este deloc normal. Ar fi fost normal să fie păstrată aceeaşi formulă, în funcţie de curs, ca să avem predictibilitate. Dacă ar fi fost menţinut Codul Fiscal în vigoare, acciza ar fi trebuit să scadă.
Faptul că s-a stabilit ca această taxă să nu mai scadă, înseamnă, de fapt, o creştere a accizei, raportată la legislaţia actuală”.
Guvernul are de acoperit un gol la buget de circa 2% din PIB pentru anul viitor, provenit din scăderea CAS şi alte măsuri adoptate recent, la care se adaugă reducerea necesară de deficit bugetar, pentru încadrarea în ţinta asumată de 1,4%, a declarat, ieri, Ionuţ Dumitru, precizând: „Dacă plecăm de la ideea că anul viitor rămânem în angajamentele pe care ni le-am asumat, respectiv deficit bugetar de 1,4% pentru anul viitor şi de 2,2% cât este ţinta pentru anul acesta, putem face calcule relativ simple, care ne duc la cifre foarte mari, necesar de acoperit de circa 15 miliarde lei”.
Citeste mai departe pe bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!