ONU a adoptat o rezolutie cu privire la protectia datelor personale

 

Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat marţi o rezoluţie care priveşte protecţia datelor personale în contextul comunicării de toate tipurile. Documentul reafirmă printre altele, dreptul la intimitate al persoanelor, dreptul la secretul corespondenţei şi necesitatea ca statele să intervină mult mai ferm atunci când se constată încălcări care vizează aceste aspecte.

ONUIniţiativa, care a venit din partea Germaniei şi a Brazilei, a readus în atenţia publică cazul Snowden cu toate implicaţiile sale. Reprezentanţii statelor iniţiatoare au susţinut foarte clar că este nevoie de reglementarea şi implementarea unor sistemele naţionale care să poată solicita explicaţii guvernelor atunci când se constată încălcări ale intimităţii persoanelor private, astfel încât să se poată clarifica dacă este vorba despre supravegheri abuzive sau justificate.

De celalaltă parte, prin această rezoluţie se aminteşte că într-adevăr, atunci când vorbim despre suspiciuni serioase este chiar indicată colectarea, centralizarea şi utilizarea informaţiilor ce provin de la persoane private. Totuşi, în aceaşi măsură acest proces trebuie să se desfăşoare sub umbrela respectării drepturilor fundamentale ale omului. Aici cred că putem vorbi despre o altă provocare a secolului XXI: care sunt acele modalităţi care permit colectarea de informaţii cu scopul asigurării securităţii naţiunilor, dar care nu încalcă sub nicio formă drepturile omului?

Ascultarea conversaţiilor private a fost pusă pe tapet şi în România de foarte multe ori. Legea Big Brother a fost un exemplu despre ce să nu faci în materie legislativă în domeniul siguranţei naţionale.

În aceeaşi măsură, vedem că apar noi provocări care ţin de securitatea statelor şi atunci fiecare guvern are datoria de a lua măsurile necesare pentru a nu se pune pe sine în situaţii dificile care afectează diferite aspecte de natură publică şi vitală, cum ar fi economia, comerţul, relaţiile externe, statul de drept ş.a.m.d.

De aceea spun că avem de-a face cu o provocare ce ne împinge inevitabil spre identificarea de soluţii şi strategii alternative care să reuşească garantarea siguranţei naţionale pe de-o parte, dar şi a drepturilor fundamentale de cealaltă parte. Silvia Rotaru, alinagorghiu.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie