Primariile vor sa colecteze direct taxa pe stalp si cotele defalcate din impozitul pe venitul global

 

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) solicită Guvernului câteva modificări fiscale, care să fie adoptate luna următoare şi introduse în noul Cod fiscal. Primarii de municipii vor să fie supraimpozitate imobilele şi terenurile neîngrijite, să încaseze direct, nu prin redistribuire, taxa pe stâlp şi cotele defalcate din impozitul pe venitul global.

primariePrimarii de municipii cer Guvernului modificarea Codului fiscal prin care să-i poată supraimpozita pe proprietarii de terenuri şi imobile care nu-şi îngrijesc proprietăţile. Ilie Gavril Bolojan, preşedinte executiv AMR, primar al Municipiului Oradea, susţine că propunerea edililor este de a se majora impozitele pe terenurile şi clădirile celor certaţi cu ordinea şi curăţenia de cinci ori. Excepţie fac clădirile de patrimoniu şi monumentele istorice, pentru care primăriile acordă împrumuturi pentru repararea faţadelor.

Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al AMR, declară că în Bucureşti problema clădirilor şi a terenurilor abandonate este foarte gravă şi că „niciodată nu este prea mult să creşti impozitele pentru proprietarii care nu menţin curate imobilele şi terenurile pe care le deţin”.

Numai în sectorul său sunt identificate peste 100 de terenuri şi imobile abandonate, care strică imaginea oraşului. „Pe lângă problemele comunităţii, avem şi unele individuale. Am avut un caz în care o doamnă în vârstă a acceptat să-i strângem gunoaiele din apartament. A fost nevoie de 14 camioane pentru a strânge toată mizeria. Nimeni nu vrea să aibă asemenea vecini. Cu amenzile nu rezolvăm nimic. Acestea sunt contestate în instanţă şi anulate”, a argumentat Robert Negoiţă. Chiar şi în cazul proprietăţilor cu statut juridic incert sau care se află în stadiul de a fi recuperate ori retrocedate, primarii vor să-i responsabilizeze pe proprietari că nu trebuie să le abandoneze.

AMR, care reuneşte toate cele 103 municipii ale României şi cele şase sectoare ale municipiului Bucureşti, solicită Guvernului unele măsuri fiscale care să le aducă mai mulţi bani la bugetul local. Gabriela Dinescu, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie