Pensia de intretinere

 

O persoana poate fi nevoita sa plateasca pensia de intretinere doar daca dispune de mijloacele necesare pentru a o face, iar acest lucru intervine atunci cand nu este respectata obligatia de intretinere intre rude, conform legii. Cei care refuza sa achite pensia de intretinere pot chiar sa ajunga la inchisoare.

pensii mariObligatia de intretinere exista, in principal, intre sot si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori si intre fostii soti, dupa cum stabileste Codul civil. Daca o persoana nu-si indeplineste aceasta obligatie, ea poate fi nevoita sa plateasca o pensie de intretinere.

De obicei, obligatia de intretinere se face in natura, prin asigurarea celor necesare vietii de zi cu zi si, daca e cazul, prin plata cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala. In cazul nerespectarii obligatiei, instanta de tutela dispune ca aceasta sa fie facuta prin plata in bani a unei pensii de intretinere. Potrivit Codului civil, pensia poate fi ori o suma fixa, ori o cota procentuala din venitul net lunar al celui care o datoreaza.

Plata pensiei de intretinere

Legea prevede ca poate fi obligata la intretinere doar o persoana care are mijloacele necesare pentru a o plati sau care are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace. Totodata, intretinerea se datoreaza potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza s-o plateasca.

Atunci cand sunt stabilite mijloacele persoanei care datoreaza intretinerea, se tine cont atat de venituri si bunuri (si de posibilitatile de realizare a acestora), cat si de celelalte obligatii. „Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii. Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat”, prevede Codul civil.

Atunci cand se schimba situatia materiala a celui care plateste pensia de intretinere si nevoia celui care o primeste, cuantumul acesteia poate fi marit sau micsorat, prin decizie a instantei de tutela. Dar, totodata, se poate decide si incetarea platii.

Nota: Daca pensia de intretinere este o suma fixa, aceasta se indexeaza trimestrial, in functie de rata inflatiei.

Conform dispozitiilor actului normativ citat, pensia se datoreaza de la data cererii de chemare in judecata, dar, daca introducerea solicitarii a fost intarziata din vina datornicului, aceasta se poate acorda si pentru o perioada anterioara.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie