Ministrul Finantelor: Sistemul actual de redevente va fi prelungit un an, iar de la 1 ianuarie 2016 va fi introdus un nou mod de taxare
Sistemul actual de redevenţe pentru resursele naturale ale României va fi prelungit un an, iar de la 1 ianuarie 2016 va fi introdus un nou mod de taxare, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, într-un interviu acordat AGERPRES.
Noul mod de taxare a fost elaborat împreună cu specialişti în domeniu, după ce au fost solicitate informaţii şi cu privire la implementarea sistemelor de taxare a resurselor naturale de către alte state, şi a fost discutat cu Fondul Monetar Internaţional, a precizat oficialul MFP.
La acest moment, există pregătit un proiect de lege privind acest nou mod de taxare a resurselor, iar joi încep consultările cu companiile din domeniu. Ministrul Finanţelor spune că s-a dorit să existe suficient timp pentru consultări cu companiile, mediul de afaceri, societatea civilă, pentru dezbateri în Parlament, astfel încât să existe predictibilitate fiscală. Intenţia autorităţilor este ca acest nou mod de taxare să fie aplicat pentru o perioadă de 10-15 ani.
Veţi schimba modul de taxare a resurselor naturale? Veţi renunţa la redevenţe?
Ioana-Maria Petrescu: În primul rând vom avea un nou sistem de taxare a resurselor naturale, dar am gândit acest mod de taxare în aşa fel încât să avem predictibilitate fiscală, să dezbatem acest nou sistem de taxare, să-l facem din timp, să nu descurajeze investiţiile şi să aducă bani la buget. Vom introduce un nou sistem de taxare a resurselor naturale probabil de la 1 ianuarie 2016, pentru a avea timp să-l dezbatem cu companiile petroliere, cu mediul de afaceri, cu societatea civilă, să-l trecem prin Parlament şi să-l discutăm cu toată lumea, să fie înţeles şi să avem predictibilitate fiscală, să fie cunoscut cu cel puţin un an înainte de toate părţile interesate.
Aici vreau să vă spun că a fost o întreagă saga a rescrierii acestui nou sistem de taxare. Atunci când am venit şi am preluat mandatul, în martie, nu se făcuse prea mult pe această zonă, deşi se ştia că sistemul de redevenţe expiră la sfârşitul acestui an şi trebuie să avem ceva nou. Am pornit practic de la un studiu al Băncii Mondiale, care exista deja în MFP la acel moment, am tras nişte concluzii pe baza acestui studiu şi ne-am dat seama imediat că avem nevoie de expertiză tehnică serioasă pentru a face şi estimări foarte clare bazate pe resursele naturale care există în România, bazate pe estimări ale resurselor naturale care vor exista probabil în viitorul apropriat şi calcule economice bazate pe cât putem să impozităm şi cât va aduce la buget.
Citeste interviul integral pe economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!