Senatul dezbate propunerea legislativa privind castrarea chimica a pedofililor

 

Propunerea legislativă prin care cei care comit infracţiuni de agresiune sexuală asupra minorilor sau urmate de moartea victimei pot beneficia de reducerea la jumătate a pedepsei dacă acceptă să urmeze un tratament de castrare chimică a fost retrimisă de plenului Senatului, marţi, la Comisia de specialitate cu termen de raport suplimentar de o săptămână.

Senatul RomanieiPropunerea legislativă, iniţiată de mai mulţi parlamentari PSD, modifică legea nr. 286/2009 privind Codul Penal în sensul completării articolelor 109 (Obligarea la tratament medical), 218 (Violul) şi 220 (Actul sexual cu un minor), scrie Agerpres.

Astfel, potrivit iniţiatorilor, articolul 109 ar avea următorul cuprins: “În cazul infracţiunilor de agresiune sexuală asupra minorilor sau urmate de moartea victimei, făptuitorul poate fi obligat să urmeze tratamentul de castrare chimică dacă a beneficiat prin consimţământul său de prevederile art. 281 alin 4 prim şi art. 220 alin 4 prim”, însă forma actuală a acestui articol a fost contestată de liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, care a solicitat retrimiterea la Comisie invocând incoerenţa dintre sintagmele “poate fi obligat” şi “prin consimţământul său”.

Articolele 218 şi 220 ar fi de asemenea completate, potrivit propunerii de lege, cu un nou aliniat, 4 prim, potrivit căruia “limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate numai dacă făptuitorul acceptă şi urmează un tratament de castrare chimică”.

“Procedurile de evaluare a făptuitorului în vederea administrării tratamentului de castrare chimică, încep numai după şase luni de la începerea executării pedepsei. Tratamentul de castrare chimică se administrează numai după obţinerea avizelor favorabile de la un psiholog, medicul sexolog şi psihiatru”, se mai arată în propunerea legislativă.

Comisia juridică a Senatului a întocmit raport de respingere argumentând că soluţiile legislative propuse nu respectă o coerenţă a reglementării şi nici nu se integrează în ansamblul reglementărilor în materie penală.

Propunerea pentru retrimitere la Comisia de specialitate a fost aprobată de plenul Senatului cu 100 de voturi pentru. Legea are un caracter organic, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

Citeste mai departe pe romaniatv.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie